Турция, която не получи поръчаните американски изтребители Ф-35, ще отнесе

...
Турция, която не получи поръчаните американски изтребители Ф-35, ще отнесе
Коментари Харесай

Турция повече не иска изтребители Ф-35, ще съди американците

Турция, която не получи поръчаните американски изтребители Ф-35, ще отнесе въпроса до интернационалните съдилища. Това съобщи шефът на Управлението на отбранителната индустрия Исмаил Демир пред NTV, съобщи „ Хюриет дейли нюз”.

Демир акцентира, че Турция към този момент не се стреми да се върне към интернационалния план за стелт изтребителите Ф-35, от който бе отстранена поради закупуването на съветски отбранителни системи С-400.

Вашингтон упрекна съдружниците си от Анкара, че заплашват сигурността на НАТО с покупката на съветски системи, и изключи Турция от програмата за Ф-35. Исмаил Демир съобщи, че Турция ще търси отплата за загубите си. По думите му става въпрос за „ несправедливост”, която би трябвало да бъде поправена.

Анкара беше поръчала над 100 изтребителя Ф-35, а също така произвеждаше и някои съставни елементи за тях. През 2019 година обаче Вашингтон я изключи от програмата. През декември Съединени американски щати постановиха наказания на съдружника си от НАТО Турция поради С-400, ориентирани към отбранителната промишленост и висши чиновници в бранша. В Турция се надяват, че връзките с новата администрация в лицето на Джо Байдън ще бъдат по-приятелски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР