Турция е открила записи с предполагаемото убийство на изчезналия саудитски

...
Турция е открила записи с предполагаемото убийство на изчезналия саудитски
Коментари Харесай

Турция открила записи с убийството на саудитския журналист Кашоги?

Турция е разкрила записи с хипотетичното ликвидиране на изчезналия саудитски публицист Джамал Кашоги, които демонстрират, че той е бил изтезаван и премахнат, осведоми " Ройтерс ".

Следствието е разкрило записи от часовника, Apple Watch, на журналиста.

Информацията разкрива проправителствения ежедневник " Сабах " след идването на делегация на Саудитска Арабия в Турция, която се включва в подхванатото от Анкара следствие.

" Моментите, когато Кашоги е разпитван, изтезаван и погубен, са в паметта на Apple Watch ", написа вестникът и добавя, че часовникът е обвързван с мобилния му телефон iPhone, който е бил в годеницата му, до момента в който е чакала пред консулството.

По-рано двама високопоставени турски представители обявиха пред " Ройтерс ", че Кашоги е носел черен часовник, когато е влезнал в консулството, и че е обвързван с мобилния му телефон, оставен извън.

Но не е ясно дали информацията от часовника на саудитския публицист е можело да се трансферира на телефона му извън и по какъв начин проверяващите могат да извлекат информацията без часовника.

" Сабах " написа още, базирайки се на " надеждни източници от ведомство за особено разузнаване ", че Кашоги е нагласил телефона преди да влезе в консулството.

Вестникът отбелязва още, че саудитските сътрудници са разбрали след ликвидирането му, че телефонът записва и те са употребявали негов пръстов отпечатък, с цел да го отворят, изтрили са някои файлове, само че не всички. Записите след това са открити на телефона му.

Вчера Турция разгласи, че със Саудитска Арабия са постигнали единодушие да образуват обща работна група за следствие на случая. Инициативата е на Рияд.

Колумнистът на " Вашингтон пост " изчезна на 2 октомври.

Според турски медии в 03,28 часа частен аероплан със обвинени саудитски сътрудници идва на летище в Истанбул; 05,05 часа групата се настанява в два хотела до постройката на саудитското консулство; 12,13 часа няколко дипломатически коли идват в консулството, евентуално в тях са някои от саудитските агенти; 13,14 часа Кашоги влиза в постройката на консулството; 15,08 часа коли напущат консулството; 17,15 часа втори частен аероплан със саудитски жители каца в Истанбул; 17,33 часа годеницата на Кашоги, Хатидже Дженгиз, се вижда на охранителна камера да чака пред консулството; 18,20 часа единият от частните самолети излетява от летището в Истанбул, а другият аероплан излетява в 21,00 часа.

Кашоги подлагаше на критика Мохамед бин Салман и саудитското държавно управление. Той живееше в Съединени американски щати. Пише за " Вашингтон пост " преди да изчезне. Преди това е бил непосредствен с кралския двор./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР