Турският външен министър Мевлюд Чавушоглу призова Русия и Иран да

...
Турският външен министър Мевлюд Чавушоглу призова Русия и Иран да
Коментари Харесай

Турция призова Иран и Русия да спрат настъплението на сирийската армия срещу бунтовниците в Сирия

Турският външен министър Мевлюд Чавушоглу прикани Русия и Иран да изпълнят отговорностите си като страни-гаранти по процеса от Астана и да спрат настъплението на сирийската войска против бунтовниците в провинция Идлиб.

Чавушоглу отговаряше на въпроси в студио на държавната Анадолска организация. Вчера вечерта Министерството на външните работи в Анкара извика посланиците на двете страни, с цел да изрази пред тях безпокойството си от настъплението на държавните елементи в Сирия.

Провинция Идлиб е последният останал огромен бастион на въоръжената съпротива и в него се предвиждаше основаване на зона за преустановяване на огъня. По думите на турския външен министър под предлог за битка с групите, свързани с " Ал Кайда ", властта в Дамаск нанася удари и против други въоръжени организации и цивилни. Чавушоглу подсети, че в края на месеца в Сочи ще се организира среща за народен разговор в Сирия и дейностите на Башар Асад могат да обиден отрицателно политическото решение на спора. Турция е поръчител на така наречен „ умерена съпротива “.

Турският първи посланик удостовери позицията на страната, че тя няма да одобри присъединяване на кюрдските групи в договарянията в Сочи. Вчера в своя тирада президентът Реджеб Ердоган съобщи, че Турция ще приключи в кюрдските кантони Африн и Мандибж започнатото през 2016 година с военната интервенция „ Щитът на Ефрат “.

Чавушоглу посочи, че в случай че Съединените щати не поправят грешките си, връзките сред Анкара и Вашингтон може да претърпят нови вреди. Така той разяснява американското отвращение да екстрадира духовника Фетхуллах Гюлен и поддръжката за сирийските кюрдски Сили за национална отбрана.

Турският външен министър съобщи, че би трябвало да бъде отворена „ нова глава “ в връзките с Европейски Съюз и прикани за въвеждане на безвизово пътешестване за турците в сходство с бежанското съглашение от март 2016 година Чавушоглу посочи, че в последно време се следи позитивен метод от Европейския съюз, което разрешава понижаване на разногласията. Той добави, че страните се нуждаят от положителна атмосфера и Турция желае това.

Мевлюд Чавушоглу разгласи, че на 21 януари ще посети Багдад и Турция ще предложи ходатайство в разногласията на централното държавно управление с Кюрдския самостоятелен район. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР