Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да
Коментари Харесай

Ердоган готов да приеме членство на Финландия в НАТО, но не и на Швеция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция няма да даде позитивно мнение за присъединението на Швеция към НАТО, до момента в който в тази страна не престават да " шестват терористични организации ", съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Ердоган приказва на конференция в чешката столица, където взе участие в първата среща на Европейската политическа общественост - конгрес, в който вземат участие 44 европейски водачи както от Европейския съюз (ЕС), по този начин и отвън него, съобщи Българска телеграфна агенция.

Турският водач сподели, че би желал да се срещне с новия шведски министър-председател, когато има опция. Той подсети за диалозите си с предходния външен министър и предходния министър-председател на Швеция.

" По време на диалозите с тях декларирахме, че до момента в който в Швеция не престават шествията на терористични организации, до момента в който тези терористи се изявяват в Народното събрание, мнението ни за Швеция няма да е позитивно ", сподели той.

Същевременно Ердоган разграничи Финландия от Швеция що се касае до спънките, които неговата страна вижда по пътя им за присъединение към НАТО.

" Проведохме къса среща с министър-председателя на Финландия, която мина сполучливо. Казах му, че връзките ни с Финландия се разграничават от тези с Швеция, защото Финландия не е място, където се шири тероризъм. Но Швеция е място, където тероризмът е необятно публикуван ", сподели турският президент.

Ердоган даде обещание, че Анкара ще направи " всичко допустимо ", с цел да улесни присъединението на Финландия към Атлантическия съюз, в случай че НАТО вземе такова решение.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандума в границите на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни. Документът планува съдействие с Анкара в битката против тероризма, по-специално във връзка с Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и по отношение на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която съгласно турските управляващи стои зад опита за прелом през 2016 година Друго основно изискване на Анкара беше премахването на рестриктивните мерки за продажба на оръжие на Турция.

В подмяна на поетите задължения на срещата в Мадрид Анкара даде условно единодушие за присъединението на скандинавските страни към НАТО. За да се случи това обаче, Швеция и Финландия се нуждаят и от утвърждението от Турция на контракта за присъединение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР