Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени трима заместник-председатели на Централната

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени трима заместник-председатели на Централната
Коментари Харесай

Ердоган смени трима подуправители на ЦБ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени трима заместник-председатели на Централната банка на Турция, като указът беше оповестен тази нощ в формалния вестник Resmi Gazete.

Настоящият ръководител на Централната банка Хафизе Гайе Еркан пое ръководството на банката през юни. Тя съобщи през вчерашния ден, че Централната банка чака стопанската система на страната да стартира да се стабилизира след 2025 година

Според указа на Ердоган трима от заместниците на Еркан - Емрах Шенер, Таха Чакмак и Мустафа Думан, са освободени от своите постове.

За нови подуправители на Централната банка бяха назначени Осман Акчай, Фатих Карахан и Хатидже Карахан, формален представител на президента по икономическите въпроси.

Причините за решенията не бяха конкретизирани.

Годишната инфлация в Турция се забави до 38,21% през юни, което е най-ниската стойност от 18 месеца насам.

В същото време цената на турската лира при започване на юли актуализира историческия най-малко по отношение на $, като за първи път преодоля границата от 27 лири за $. На 20 юли Турската централна банка увеличи главния лихвен % от 15% на 17,5% заради спада на националната валута и повишението на цените на силата. По-рано, през юни, регулаторът увеличи ставката за първи път от повече от две години - от 8,5% на 15%. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР