Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че колониалните навици на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че колониалните навици на
Коментари Харесай

Ердоган: Западните колониални навици попречиха на зърнената сделка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че колониалните привички на Запада към африканските страни са се показали по време на зърнената договорка.

“За страдание, старите колониални привички са се показали и тук. Проблемите на нашите африкански братя и сестри не са взети под внимание от западните страни. Лично ние отдаваме огромно значение на уравновесеното систематизиране на зърно в африканските страни. В договарянията с президента на Русия обсъдихме какво може да се направи, с цел да се решат тези проблеми “, сподели Ердоган в Анкара.

Сделката за зърно е прекъсната на 18 юли; Руската федерация уведоми Турция, Украйна и Организация на обединените нации за възражението си против нейното удължение. Това значи отдръпване на съветските гаранции за сигурността на корабоплаването и редуциране на морския филантропичен кулоар в северозападните води на Черно море. За този регион са възобновени краткотрайно рисковите условия за мореплаване.

Самата договорка, която предвиждаше безвреден експорт на украинско зърно и храни, както и торове през Черно море от три пристанища (Черноморск, Южни, Одеса), беше годна съвсем година: беше подписана на 22 юли 2022 година в Истанбул и беше неразделна част от пакетното Истанбулско съглашение, подписано от представители на РФ, Организация на обединените нации, Украйна и Турция.

Втората част – меморандумът Русия-ООН, предопределен за три години – планува деблокиране на съветския експорт на храни и торове. Удължаването на зърнената договорка беше обвързвано с осъществяването на меморандум, който, както споделиха съветските управляващи, по този начин и не влезе в действие.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР