Турският президент Реджеп Ердоган поиска от главния изпълнителен директор на

...
Турският президент Реджеп Ердоган поиска от главния изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Ердоган предложи на Мъск Tesla да построи завод в Турция

Турският президент Реджеп Ердоган изиска от основния изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск да построи фабрика на Tesla в Турция, заяви дирекцията по връзките на страната в понеделник. Тя цитира думите на Мъск, че доста турски снабдители към този момент работят с Tesla и че Турция е измежду най-важните претенденти за идната ѝ фабрика. Tesla не отговори незабавно на претенции за коментар на Reuters.

Ердоган и Мъск разговаряха по време на среща в небостъргач покрай централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк, заяви турската Анадолска осведомителна организация. Турският президент е в Съединени американски щати, с цел да взе участие на 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Ердоган също по този начин сподели по време на срещата, че Турция е отворена за съдействие в региона на изкуствения разсъдък и Starlink, сателитната компания на SpaceX на Мъск, заяви още дирекцията по връзките. Според нея Мъск е споделил, че SpaceX желае да работи с турските управляващи, с цел да получи нужния лиценз за предложение на сателитни услуги Starlink в Турция. Освен това Ердоган е поканил Мъск да участва на турския аерокосмически и софтуерен фестивал Teknofest в Измир в края на септември и се оповестява, че Мъск е споделил, че на драго сърце би участвал.
Реклама
Мъск също ще се срещне с израелския министър председател Бенямин Нетаняху в Калифорния. Мъск разгласява в обществената медийна платформа X, че диалозите им ще се концентрират върху технологията за изкуствен интелект.
Плановете за нов цех
Турция не е единственият претендент за построяването на идващия цех на Tesla - през август Мъск изрази интерес за създаване на цех в Индия, който ще създава електрически автомобили евтино. До момента американската компания разполага с шест завода и е в развой на създаване на седми в Мексико като част от проекта на Tesla да се разрасне на международно равнище. Мъск разгласи през май, че най-вероятно мястото на идната фабрика за електрически автомобили на компанията ще бъде определено до края на 2023 година

Акциите на Tesla скочиха със 123% от началото на годината, а компанията разгласи в събота, че е произвела 5-милионния си автомобил.

Мъск се самоопределя като безжалостен последовател на свободата на словото, само че откакто закупи обществената медия Х през 2022 година против 44 милиарда $, се съобрази с част от условията на турското държавно управление за цензуриране на наличието в страната.
Реклама Свързани публикации Винаги със Запада, в никакъв случай против Русия 15 септември 2023, 09:35 Колко в действителност е екологично вашето електрическо транспортно средство 1 септември 2023, 06:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР