Турският министър на отбраната Хулуси Акар обвини Гърция в провокативни,

...
Турският министър на отбраната Хулуси Акар обвини Гърция в провокативни,
Коментари Харесай

Напрежение на Балканите! Отново искри между Гърция и Турция

Турският министър на защитата Хулуси Акар упрекна Гърция в провокативни, засилващи напрежението, нападателни изявления и дейности, оповестява турският ефирен канал НТВ, представен от Българска телеграфна агенция. Акар е декларирал това на видеоконференция през днешния ден с присъединяване на началника на генералния щаб ген. Яшар Гюлер и представители на висшето военно управление, на която са били разисквани тематики на защитата и сигурността, развитията в Източното Средиземноморие и антитерористичните интервенции на турските въоръжени сили.

Акар е показал, че Турция от близко следи развитията в региона на Егейско и Средиземно море.

" Ние по никакъв метод не демонстрираме нападателно държание, пазиме нашите права там ", е показал Акар, като е добавил, че Турция продължава всички свои действия в региона рационално и невъзмутимо.

" Докато ние действаме по този начин, Гърция реализира провокативни, засилващи напрежението, нападателни изявления и дейности ", е изтъкнал Акар, като е добавил, че гръцките виновни представители употребяват изразителност, с която се пробват да основат усещане за Гърция като " пострадала ", а за Турция като " проявяваща настъпателност ". По думите му гръцките публични представители вършат " изявления, които опонират на историята, правото и ежедневния живот ". " Говори се за човешки права, само че това гръцката брегова да прави опити да пробие лодките на беззащитни хора посред морето, да стреля, е огромно закононарушение против човечеството, безсърдечност ", е декларирал Акар.

Той е добавил, че " да се преиначават събитията и трансформират в нападателна изразителност против Турция " е " двуличие ".

Турското министерство на защитата популяризира през вчерашния ден видео, на което се виждат кораби на гръцката брегова защита, които изтласкват лодки с мигранти назад в турски териториални води, заяви Анадолската организация.

Във видеоматериала се виждат гръцки гранични чиновници да изтласкват лодки с мигранти благодарение на прътове, както и съдове на гръцката брегова защита, които минават покрай лодките на мигрантите и основават талази край тях, което съгласно Анадолската организация е опит да бъдат потопени. Твърди се, че гръцките чиновници са насочвали и оръжие към мигрантите, измежду които имало дами и деца.

Гърция постоянно е упреквана от Турция и от интернационалните правозащитни организации, че изтласква лодки с мигранти в Егейско море, които идват от Турция, назад в турски води. Гърция се ангажира да проверява изказванията за противозаконни дейности, само че в същото време изрично декларира, че отбраната на границите ѝ е нейно суверенно право, а неналичието на неотстъпчивост в това отношение единствено предизвика още мигранти да подхващат рискованото пътешестване по море. От своя страна Атина постоянно приканва Анкара да спре лодките с мигранти, които потеглят от Турция.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас назова в петък прилежаща Турция " общия знаменател " на заканите за стабилността в района, в това число за потреблението на мигранти като лост за използване на геополитически напън. " За страдание общият знаменател на доста от провокациите, пред които сме изправени в района (...), е нашата съседка Турция ", съобщи Дендиас в Атина след среща с външните министри на Франция, Египет и Кипър.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР