Турският медиен наблюдател забрани достъпа до турските услуги на американската

...
Турският медиен наблюдател забрани достъпа до турските услуги на американската
Коментари Харесай

Турция забрани достъпа до Deutsche Welle

Турският медиен наблюдаващ забрани достъпа до турските услуги на американската социална телевизия " Voice of America " и немската телевизия " Deutsche Welle ", оповестява Асошиейтед прес. Това решение провокира рецензии за цензурата, цитира news.bg.

Върховният съвет на радиото и малкия екран извърши решение от февруари, изискващо от интернационалните медии, които излъчват телевизионно наличие на турски онлайн, да аплайват за лиценз за лъчение. Съд в Анкара постанови да ограничи достъпа до уебсайтовете на държавните " Дойче веле " и " Гласът на Америка ".

Нито един от двата уеб страницата не беше наличен в Турция в петък. В изказване Дойче веле сподели, че не дава отговор на условието за лиценз, защото " би разрешило на турското държавно управление да цензурира публицистично наличие ".

Генералният шеф Петер Лимбург сподели, че това е обяснено в детайли на борда на турското радио и телевизия (RTUK). " Например от медиите, лицензирани в Турция, се изисква да изтрият онлайн наличие, което RTUK пояснява като неуместно. Това е просто неприемливо за самостоятелна телевизия. DW ще предприеме правни дейности против осъщественото блокиране ", сподели Лимбург.

Бордът на RTUK е доминиран от ръководещата партия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и нейните националистически съдружници, и постоянно глобява сериозни телевизионни оператори.

Съюзът на публицистите в Турция назова решението цензура. " Откажете се от опитите да възбраните всичко, което не харесвате, това общество желае независимост ", написаха те в туитър.

През февруари RTUK съобщи, че е идентифицирала три уеб страницата без лицензи за лъчение, които включват и турските услуги на Euronews. Euronews обаче съобщи, че твърди, че не е излъчвал онлайн на турски или ефирни образни бюлетини и затова е освободен от условията за лицензиране.

Гласът на Америка означи през февруари, че до момента в който лицензирането за телевизионни и радиопредавания е норма, защото ефирните талази са лимитирани запаси, интернет няма лимитирана честотна лента. " Единствената допустима цел на условието за лицензиране за интернет разпространяване е да се даде опция за цензура ", се споделя в изказване на VOA. За ефирните талази " държавните управления имат приетата отговорност да контролират спектъра, с цел да подсигуряват, че се употребява в полза на по-широката общност ", се споделя в него.

Турция беше оценена като " несвободна " за 2021 година в показателя на Freedom of the Net на Freedom House. Стотици хиляди домейни и уеб адреси са блокирани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР