Турски поток категорично влиза на територията на България. Това заяви

...
Турски поток категорично влиза на територията на България. Това заяви
Коментари Харесай

Турски поток завива към България

" Турски поток " изрично влиза на територията на България. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на конференцията след срещата си с президента на Русия Владимир Путин .

По думите на Борисов двамата водачи са провели доста потребен и прагматичен диалог.

 Борисов срещна Путин с плановете за Западните Балкани
Борисов срещна Путин с плановете за Западните Балкани

Говорили и за битката с тероризма и Сирия

Във връзка с " Турски поток " и опцията да минава през България Борисов съобщи: " Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през " Турски поток " за България - това, което говорихме и в което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял през вчерашния ден с турския президент и нямат нищо срещу тази точка на контакт от " Турски поток " да влезе в България , нещо, което преди имаше напълно друго трасе. От името на българите изричам благодарности, че още веднъж се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. "

 Борисов желае директна тръба от
Борисов желае директна тръба от " Турски поток " към България

" Европейският газов хъб " Балкан " е разковничето "

Борисов съобщи, че " Газпром ", " Булгартранзгас " и енергийните министри на страните ще работят за намиране на скица, по която по-късно газта да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до идващите страни в района.

" И в този момент въз основата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през " Турски поток " - към 34-35 милиарда куб. метра , което е съществено количество газ ", сподели Борисов и добави, че следва да се откри формула тази газ да се създаде през газов хъб.

" И нашите сътрудници поеха ангажимент, дружно с Европейската комисия, да намерят допустимата формула ", уточни Борисов.



Във " Facebook " министър председателят написа: " Второто отклонение на " Турски поток " ще стигне до България и по него към страната ще идва природен газ от Русия. Президентът Путин и турският президент обявиха своето единодушие за това. "

Според поста на Борисов горивото от " Турски поток " ще бъде употребено през газовия хъб във Варна. По думите му пазарът и търсенето дефинират количествата и цените.

" Нашата цел е да транспортираме и да сме на картата на газоразпределителната мрежа. Освен съветски газ в хъба би трябвало да постъпват още количества от Азербайджан, локален рандеман на България и Румъния и полутечен газ от Катар ", написа Борисов.

 Борисов разиска с Медведев комерсиалните връзки
Борисов разиска с Медведев комерсиалните връзки

Отношенията ни се засилили, счита съветският министър председател

На конференцията след срещата стана ясно и че Русия има подготвеност да взе участие в плана АЕЦ " Белене ".

Борисов и Путин са се договорили да се търси взаимен частен вложител за градежа на втората българска нуклеарна централа.

Инвеститорът трябвало да бъде определен на конкурентен принцип.

 Борисов да оползотвори срещата си с Путин, зове Радев
Борисов да оползотвори срещата си с Путин, зове Радев

След възобновяване на разговора сред България и Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР