Турската лира се срина с цели 14%, след като президентът

...
Коментари Харесай

Турската лира се срина след уволнението на централния банкер

Турската лира се срина с цели 14%, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни в събота изненадващо шефа на централната банка, който беше считан за основния фактор за стабилизирането на локалната валута. Лирата се търгуваше за към 8.4 по отношение на $ при започване на азиатската търговия в понеделник сутринта, отбелязвайки сериозен спад от равнището на затваряне в петък от 7.22. Обемите на търговия нормално са дребни за тази валутна двойка по това време на деня, само че съгласно банков източник на Financial Times търговията протича над нормалните равнища. По-късно валутата понижи загубите до към 11% на 8 лири за $.

Отстраняването на Наджи Агибал, оповестено рано в събота, шокира доста локални и задгранични вложители, които приветстваха решенията на някогашния към този момент шеф да нормалиризара паричната политика на банката. Според Едуард Ал-Хусейни, старши анализатор на валутната търговия в Columbia Threadneedle, промяната на траялата малко подобаваща макрополитика ще бъде мъчително и това и ще навреди на привлекателността на турските активи.
Турската лира се срина с 14% в понеделник
Робин Брукс, основен икономист в Института за интернационалните финанси, съобщи, че Турция е изложена на риск от " огромни " приключвания на вложения, които биха оказали напън върху лирата.
Какво свърши Агбал
Уволнението на Наджи Агбал в събота пристигна единствено два дни откакто уважаваният някогашен финансов министър завоюва овации от пазара, като усили лихвените проценти с 200 базисни пункта, с цел да укроти инфлацията и да поддържа локалната валутата, написа Financial Times.

" Това е в действителност идиотско решение на Ердоган и пазарите ще изразят мнението си в понеделник и евентуално ще бъде грозна реакция ", сподели няколко часа след решението Тимъти Аш, анализатор в BlueBay Asset Management. Както се вижда, прогнозата му се сбъдна.

След назначението си през ноември Агбал усили лихвите общо с 875 базисни пункта до 19%, помагайки на лирата да се възвърне, откакто вложителите видяха признаци, че Турция се насочва към по-нормална парична политика. Но това опонира на визията на Ердоган, че по-високите лихвени проценти предизвикват, вместо да се оправят с високата инфлация. Той упорства цената на заемите да остане ниска, с цел да подтиква икономическия напредък. При тези условия обаче инфлацията беше двуцифрена през огромна част от последните три години и това накара задгранични вложители да продадат турските си активи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР