Турската лира преживя нов рекорден срив, след като падна до

...
Турската лира преживя нов рекорден срив, след като падна до
Коментари Харесай

Турската лира продължава свободното падане

Турската лира претърпя нов рекорден срив, откакто падна до над 8 лири за $. Така валутата задмина предходното рекордно ниско равнище от 7,97, регистрирано на 22 октомври, а. Спадът е резултат от неуспеха на централната банка да укрепи лирата в миг на възходящо геополитическо напрежение сред Турция и западните ѝ съдружници, оповестява Bloomberg.

Турската централна банка отхвърли да увеличи главния си лихвен %, запазвайки го на равнище от 10,25% на фона на опасенията на пазара поради непрекъснато високата инфлация, която остава двуцифрена, и терзанията за внезапен спад на валутните запаси.

Паричната институция към този момент изразходва валутните запаси по-бързо от всяка друга огромна разрастваща се стопанска система, пробвайки се да поддържа лирата. Заради възходящата неустановеност, непознатите вложители са продали турски акции и облигации за 13,3 милиарда $ тази година, най-вече за последните 15 години.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Само допреди години турската лира беше извънредно постоянна...

Поредното проваляне на лирата докара до спад измежду валутите на разрастващите се пазари и удължи деветседмичната поредност от обезценяване, което е най-дългата серия от 1999 година насам. Лирата е изгубила 26% от цената си по отношение на $ от началото на годината, което я трансформира в най-зле представящата се валута на разрастващите се пазари след бразилския реал.

Инвеститорите се съмняват в способността на Турция да води рационална и поредна парична политика, откакто упованията им за серия от повишавания на главната рента не се оправдаха, показва Ехсан Хоман, началник на проучванията и тактиката за Близкия изток и Северна Африка в MUFG Bank в Дубай.

Сривът на лирата идва в миг на обтегнати връзки със съдружници от НАТО, в това число Франция, Гърция и Съединени американски щати по голям брой въпроси. Обезценяването на турската валута се дължи и на страховете, че Анкара може да бъде въвлечена в спора сред Азербайджан и Армения, а в последно време има ескалация на напрежението и с Гърция.

Разпродажбите на турската валута може да са несъразмерни, защото има индикации, че валутата може да тръгне нагоре, счита Пьотр Матис, специалист по разрастващите се пазари в Rabobank в Лондон. Въпреки това вложителите са разочаровани от пасивността на Турската централна банка, а опасността от наказания и геополитическото напрежение се ускоряват.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР