Турската лира отново тръгна надолу и се приближи до рекордно

...
Турската лира отново тръгна надолу и се приближи до рекордно
Коментари Харесай

Победата на Ердоган доближи турската лира до дъното

Турската лира още веднъж потегли надолу и се приближи до рекордно ниските си равнища, откакто Турция преизбра Ердоган за президент. Към 11:40 ч. българско време лирата се търгува за 20.06 за $, което е навръх на рекордно ниските равнища, регистрирани в петъка, преди балотажа.

От началото на годината турската валута отслабна с повече от 6% и загуби повече от 90% от цената си през последното десетилетие, до момента в който стопанската система беше в плен на инфлация и валутни рецесии.

Текущата политика просто не е устойчива “, сподели Тим Аш от BlueBay Asset Managementза Reuters. „ С лимитираните валутни запаси и всеобщо негативните действителни лихвени проценти натискът върху лирата е мощен. “

Въпреки годините на стопански разтърсвания, за които Ердоган е упрекван от критиците, той завоюва изборите и беше избран отново за президент.

Победата на Ердоган не предлага комфорт за нито един задграничен вложител “, сподели Хаснаин Малик, началник на изследването на капитала в Tellimer.

Изненадващо мощното показване на Ердоган на първия тур на изборите преди две седмици провокира ликвидация на интернационалните облигации на Турция и внезапен скок в разноските за обезпечаване на дълга на фона на избледняващите очаквания за смяна в икономическата политика.

Доларовите облигации на страната паднаха до най-ниското си равнище от минимум шест месеца предходната седмица, до момента в който разноските за обезпечаване на експозициите към дълга на Турция посредством суапове за кредитно несъблюдение (CDS) се покачиха до седеммесечен връх.

В понеделник облигациите с падеж през 2036 година бяха постоянни, демонстрират данните на Tradeweb. CDS също бяха постоянни, откакто затвориха при 666 базисни пункта в петък. Преди изборите беше към 480 базисни пункта.

В победната си тирада Ердоган призна, че инфлацията е най-неотложният проблем, само че сподели, че тя също ще падне, след лихвения % на централната банка, който беше понижен до 8.5% от 19% преди две години.

Анализаторите бяха внимателни във връзка с това какъв брой стопански промени ще предвещава новото държавно управление на Ердоган.

„ Малко евентуално е Ердоган да схване изцяло стопански правоверен метод “, сподели Волфанго Пиколи, съпрезидент на консултантската компания Teneo. „ Въпреки това, някои корекции на сегашния неортодоксален метод могат да бъдат признати за да се завоюва време преди локалните избори през март 2024 година “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР