Турската кухня е една от най- богатите на вкусове, подправки,

...
Турската кухня е една от най- богатите на вкусове, подправки,
Коментари Харесай

Най-популярните ястия от турската кухня

Турската кухня е една от най- богатите на усети, подправки, артикули и аромати. Тя е заимствала усети както от Азия и Близкия Изток, по този начин и от балканските нации.

Има обилие от кебапи, пилафи, мусаки, супи, салати, мезета, бюреци, сарми, саралия и морски деликатеси. Всеки район на страната има специалитет присъщ за него. Най-популярните ястия от турската кухня са:

Имамбаялдъ

Името имамбаялдъ значи „ имамът припадна “. Легендата гласи, че имамът примрял откакто прекалил с въпросната манджа, приготвена от жена му. Имамбаялдъ съставлява печени патладжани с лук, домати и подправки.

Кебап

 Турски Шишчета

Предполага, се че кебапът произлиза от Древна Персия. Той може да бъде нарязан на парченца или смляно на кайма месо и изпечено на шиш. Дюнерът е друга вариация на кебапа.

В превод значи въртящ се кебап. Дюнерът е фиктивен през 1867 година в Бурса от Хаджи Искендер. Идеята да обърне шиша отвесно е била добра иновация, тъй като по този начин месото се изпичало по-равномерно.

Пилаф

 Турски пилаф

Пилафът се прави най-вече от ориз и булгур, а от време на време се прибавят зеленчуци и месо като агнешко и риба. Един от най- известните пилафи е Аджем пилаф. Той се подготвя от агнешко месо с шамфъстък, ориз и голям брой подправки.

Сарми

 Турски Сарми

Най-известни са сармите от лозови листа, само че те могат да се подготвят и от цвекло, лапад или зеле. Те са тънки и продълговати, най–често дебели колкото човешки пръст. Сърмите се вършат от ориз или булгур като може да се добави и месо.

Гьозлеме

Гюзлеме са банички приготвени от точени кори със сирене или извара и масло. За по-добър усет се пекат на сач. В днешни дни има разнообразни типове плънки от месо, зеленчуци или сладка.

Кюнефе

Кюнефе е вариация на кадаифа. Приготвя се от няколко пласта кадаиф с плънка от натрошено сирене и се залива със сироп или мед.

Баклава

 Турска Баклава

За столица на саралията е разгласен град Газиантеп. Баклавата може да съдържа с изключение на орехи, по този начин и локум, плодове, шоколад, ядки, мед, които биват щедро поляти със сироп.

Реване

 Турско Реване

Реване е мощно сиропиран сладкиш, който се подготвя от яйца, брашно и захар. Пече се и се сиропира с парещ сироп от захар и вода.

Други невероятни ястия от турската кухня са пиде (турски вид на пицата), ашуре, локма и кюфтета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР