Турската икономика преживява сложен период.отслабва последователно от средата на 2017

...
Турската икономика преживява сложен период.отслабва последователно от средата на 2017
Коментари Харесай

Ще предизвика ли сривът на турската лира предсрочни избори?

Турската стопанска система претърпява комплициран интервал. отслабва поредно от средата на 2017 година и за това способстваха периодическите спорове със западните сътрудници, в това число и Съединени американски щати, съкращаването на валутните запаси и растежа на дълга, а по този начин също и усложнена конюнктура в света, обвързвана с пандемията от .

Високата инфлация и възходящите разноски за възобновяване от пандемията държаха лирата под нараснал напън. Миналата седмица обаче републиката претърпя извънредно необикновена валутна рецесия. Тогава турската национална валута загуби 70% от цената си по отношение на $ от началото на годината и спадна с над 40% по отношение на началото на септември. В резултат лирата доближи 13,5 за единица американска валута, преодолявайки " психическата " преграда от 11 за $. Инцидентът означи рекорден месечен спад на лирата.



Необикновеността на случилото се, както означават турски специалисти, се крие във обстоятелството, че сривът на цената на лирата не е породен от проблеми с главните стопански индикатори на страната, както се е случвало в предишното. Въпреки че дълго време страдаше от недостиг по настоящата сметка, тя втори месец показва позитивно салдо, с помощта на големия растеж на износа и възобновяване на броя на задграничните туристи. Според икономисти проблемите с валутата са директно свързани с политиката на централната банка, която съгласно опозиционните среди е повлияна от турския водач Тайип Ердоган.

Падането на лирата през 2021 година стартира през март, когато президентът реши да освободи технократа Наджи Агбал от поста му като началник на Централната банка. Между другото, това беше третото за последните две години уволняване на ръководителя на организацията, отговаряща за държавната парична политика. Нарастващите знаци за волатилност допускат, че ходът на Ердоган е бил извънредно неприятно признат от вложители, които не имат вяра в независимостта на Централната банка. След това лирата загуби над 9,6% от цената си и се търгуваше при 8,6 за щатски $.


Турската лира с нов рекорден спад
За следващ път турската лица сложи антирекорд в срутва на цената си, надхвърляйки 14 лири за 1 щатски $. Според данните от тър...

В средата на ноември Централната банка на Турция намали лихвения % по седмичните краткосрочни заеми, обезпечени с скъпи бумаги със 100 базисни пункта от 16% на 15% и това докара до срив на турската лира до исторически ниски равнища. Турският президент видя във високите лихви сериозен проблем, който пречи на управляващите да понижат дейно инфлацията и да спрат рухването на лирата. Той неведнъж подлага на критика Централната банка за отхвърли да понижи ставките, макар че банката изясни, че този индикатор не е главната причина за покачването на потребителските цени и обезценяването на националната валута.

В страната е съвсем невероятно да се намерят такива, които биха подкрепили финансовата политика на актуалната власт, даже и измежду някогашните й последователи. Например, някогашният заместник-председател на Централната банка Семих Тюмен остро разкритикува решението на регулатора през ноември. " Ние сме длъжни да се откажем от този несъизмерим опит, който няма шансове за триумф. Трябва да се върнем към качествена политика, която ще отбрани цената на турската лира и благосъстоянието на турския народ ", сподели той.

Рязко влошената икономическа атмосфера в страната накара опозиционните партии, в това число Републиканската национална партия, да изразят решимостта си да накарат Ердоган да организира предварителни президентски и парламентарни избори. Въпреки това турският водач явно има намерение да продължи да понижава лихвения %. Икономистите предвиждат, че най-малко през декември той ще бъде намален още един път, което може да докара до нов стръмен пик на турската лира. А самият , обвинявайки „ външни сили “ за рухването на лирата, изцяло отхвърли опцията за осъществяване на предварителни избори, твърдейки нацията, че те ще се проведат по проект през юни 2022 година

Ердоган не се уплаши и от митингите, които се организираха в редица турски градове, в това число Анкара, Истанбул и Измир. На някои от тях се чуваха възгласи: " Оставка! ". 


Опашки за самун в Турция поради икономическата рецесия
В Истанбул се извиха опашки за на ниска цена самун. Турската лира непрестанно се обезценява и хората могат да си разрешат все по-малко неща с п...

 

Снимка: Getty images

Бедните стават по-бедни

Професор Али Хакан Кара, който е някогашен основен икономист от Централната банка на Турция изрази мнение, че в случай че икономическият курс на настоящата власт продължи, то финансовата система ще се сблъска с непоправими последствия. По думите му инфлацията може да надмине 30% и финансовата система няма да издържи. 

Друг турски политолог и икономист, заемал поста на търговски представител на Турция в Русия Айдън Сезер обърна внимание на това, че покупателната дарба на турците стремглаво понижава.
Ердоган желае роля в разрешаването на спора сред Русия и Украйна
Турция разчита на свое присъединяване в разрешаването на рецесията сред Русия и Украйна и има намерение да продължи да разисква този въпрос с Моск...

Той установи, че рухването на турската лира се отразява отрицателно на ситуацията на популацията в страната: " Турската стопанска система и нейният експорт в действителност зависят от вноса. По този метод растежа на задграничната валута по натурален метод усилва цената и цените на всички артикули на пазара. Инфлацията пораства, бедните стават по-бедни, а богатите - по-богати. ", сподели той пред ТАСС.

Какво я чака Турция?

Ако се съди по последните изказвания на Ердоган, то Централната банка ще продължи да организира политика по намаление на процентните ставки, а това значи, че вероятностите за лирата не са радостни. Икономистите са уверени, че при сегашното развиване на събитията турската валута може да падне още повече, а цените непреклонно да продължат да порастват. В подобен случай единственият метод за популацията да отбрани спестяванията си ще бъде да се извърнат в задгранична валута.

Ако управляващите решат да стартират да покачват процентната ставка, това еднопосочно ще помогне на лирата да се възвърне отчасти, само че специалистите се съмняват в това. Някои анализатори допускат, е че дружно с рисковото покачване на процентните ставки в страната могат да се случат и промени в кабинета, които ще обиден най-много финансовия министър.

Експертите са единомислещи за едно - внезапното утежняване на турската стопанска система ще стане причина за предварителни президентски и парламентарни избори.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР