Турската годишна инфлация се изкачи до нов 24-годишен връх от

...
Турската годишна инфлация се изкачи до нов 24-годишен връх от
Коментари Харесай

Турската инфлация надхвърли 85%

Турската годишна инфлация се изкачи до нов 24-годишен връх от 85.51% през октомври, демонстрират публични данни. Числата са под упованията на икономистите, чиито прогнози бяха по-негативни поради нерационалните дейности на Турската централна банка – да смъква лихвите при ускоряваща се инфлация.

Цените на дребно започнаха да порастват с ускоряващ се ритъм след предишния ноември, когато лирата се срина поради решението на централната банка, диктувано от президента Реджеп Ердоган, да понижава главния си лихвен %. Стартираният цикъл на облекчение опонира на световния цикъл на стягане, написа Reuters.

През последните три месеца централната банка понижи главния си лихвен % с общо 350 базисни пункта до 10.5% и даде обещание ново понижение идващия месец като финален ход в настоящия цикъл на облекчение.

Ердоган, който управлява решенията на банката, прикани за едноцифрен лихвен % до края на годината.

На месечна база потребителските цени са се повишили с 3.54% през октомври, заяви Турският статистически институт, което е под прогнозата от 3.6% в изследване на Reuters. Прогнозата за годишната инфлация е 85.6%.

В момента междинното равнище на потребителските цени в Турция е най-високото от юни 1998 година, когато Турция към този момент работеше за преодоляване на десетилетието на висока инфлация.

На месечна база най-вече нараства групата на облеклата (8.34%), следвана от цените на храните, които са се повишили с 5.09%, и цените на обзавеждането и домакинската техника, които са се повишили с 4.38%.

Транспортът, който зависи мощно от цените на петрола, води годишното нарастване със 117.15%, следван от цените на храните с 99.05% нагоре и мебелите и домакинското съоръжение с повишаване от 93.63%.

Средната прогноза за инфлацията в края на годината в последното изследване на Reuters беше 70.25%, до момента в който централната банка на Турция увеличи прогнозата си в края на годината до 65.2% предходната седмица, четвъртата ѝ проверка нагоре тази година.

Икономическата стратегия на държавното управление дава приоритет на ниските лихви, с цел да подтиква производството и износа за реализиране на остатък по настоящата сметка.

Индексът на цените на вътрешните производители се увеличи със 7.83% на месечна база през октомври за годишно нарастване от 157.69%.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР