Туристическият министър Николина Ангелкова ще обсъжда с министъра на финансите

...
Туристическият министър Николина Ангелкова ще обсъжда с министъра на финансите
Коментари Харесай

Искат данъчни облекчения за засегнати от Томас Кук

Туристическият министър Николина Ангелкова ще разисква с министъра на финансите Владислав Горанов опцията за предоставяне на данъчни облекчения за хотелите, наранени от банкрута на английския оператор „ Томас Кук “. Това разгласи самата Ангелкова на брифинг през днешния ден, в който взе участие и посланикът на Англия Ема Хопкинс.

По думите й обаче става въпрос за частни търговски взаимоотношения и всеки един хотел има независим контракт с „ Томас Кук “.

„ Съответно изискванията, които са поели огромна част от хотелиерите, са заплащанията да се реализират от „ Томас Кук “ към хотелиерите 60 дни откакто туристите са напуснали страната. Това значи, че в пиковите месеци нашите хотелиери рискуват да не получат възнаграждение за услугата, която към този момент са осъществили. Това значи, че близо 50 хотела има риск да не получат дължимото им платено и да бъдат подредени по общия ред като кредитори в масата на несъстоятелността при оповестения към този момент банкрут на „ Томас Кук “ “, изясни Николина Ангелкова.

„ Ситуацията е тревожна и комплицирана. Това, което ни следва оттук насетне е самостоятелни срещи по избор на хотелиерите. Някои желаят дружно, други поотделно. Ние сме поели ангажимент да спомагаме оптимално, в случай че е нужен групов иск, надлежно да ги насочим тъй че да бъдат вярно показани исковете за техните вземания. Има специфична форма, която дипломат Хопкинс показа. Ние като министерство оптимално ще спомагаме “, добави още Ангелкова.

„ Това, което ние следим извънредно деликатно и което се надявам да бъде избегнато е да няма резултат на доминото по останалите пазари. Тогава към този момент сигурно ще имаме доста по-сериозен проблем. Това ще се отрази на туристите, които идват от Германия през „ Томас Кук “, Полша, Скандинавия и Франция. За момента единствено във връзка с английските туристи имаме тези правила, тъй като „ Томас Кук “ – Англия е оповестила банкрут. Всички останали дъщерни компании са подчинени на законодателството, където оперират и правят своята активност “, посочи още министърът.

Тя уточни, че всекидневно са в контакт с комерсиалните и туристически аташета, с цел да може да се реагира съответно.

Христо Гълъбачев, който е медиатор на „ Томас Кук “ за България уточни, че сега има 5940 туристи в България, от тях по-малко от 10 % са англичани. " В момента имаме 500 британски туристи, които " Томас Кук " и нашата компания имат поетия ангажимент да върнат назад. Останалите туристи са на Белгия, Полша, Чехия и над 4000 са немските. Докрая на тази седмица има доказани полети за британските, по два полета са дневно, като се изключи петък. След понеделник имаме единствено 10 екскурзианта, които би трябвало да извозим. По-основният въпрос е какво вършим с останалите? ", разяснява още Гълъбачев.

За два дни 894 пасажери се прибраха вкъщи от отмора в България след банкрута на " Томас Кук ", осведоми посланикът на Англия Ема Хопкинс. " Вчера 350 пасажери от Бургас се прибраха вкъщи на два полета, а през днешния ден имаше още два полета с 394 пасажери ", сподели н. прочие Хопкинс. Тя уточни, че още един полет е отпътувал във Варна със 150 пасажери. " Това ще са общо 894 души за два дни ", добави тя.

" Искам да кажа, че сме натъжени от банкрута на " Томас Кук " и за туристите и за чиновниците на компанията. Всички полети на " Томас Кук " са анулирани и английската организация за гражданска авиация и английското държавно управление работят дружно и вършат всичко допустимо, с цел да може всички хора да се приберат вкъщи. Всички клиенти на " Томас Кук ", които би трябвало да пътуват назад за Англия идващите две седмици ще бъдат върнати вкъщи допустимо най-близо до плануваната от тях дата за пътешестване ", съобщи още Хопкинс.

Тя уточни, че държавното управление подхваща изключителна интервенция за репатрирането на повече от 150 хиляди пасажери, останали в чужбина. " Това е най-голямото репатриране в спокойно време в историята на Обединеното кралство и доста сложна интервенция. Работим да осигурим самолети от целия свят, с цел да откарат хората у дома. Молим пасажерите да се приготвят за съществени закъснения. Полетите започнаха от през вчерашния ден. Всички елементи за тях ще бъдат оповестени на специфичния уеб страница ", добави още Хопкинс.

Тя добави, че Британската организация за гражданска авиация се е свързала с хотели и клиенти на " Томас Кук ", че цените на престоя при тях ще бъдат покрити от английското държавно управление през фонд. " Вчера интервенцията стартира позитивно и 95% от клиентите стигнаха вкъщи. Остават още 135 хиляди В България има към 2500 клиенти, които би трябвало да се приберат в идните две седмици. Има представител на английското държавно управление на летището в Бургас и Варна ", добави още Хопкинс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР