Туристическият бранш ще прави бяла книга, в която ще сподели

...
Туристическият бранш ще прави бяла книга, в която ще сподели
Коментари Харесай

В туризма готвят бяла книга за отрасъла

Туристическият отрасъл ще прави бяла книга, в която ще показа кои са топ 3 провокации пред бранша и по какъв начин могат да бъдат позволени те. Това сподели шефът на Инвестиционния конгрес „ Хотелиерство и туризъм “ Георги Дутчев по време на конференция, отдадена на вложенията, ръководството и маркетинга в туризма, написа " Монитор ". 

Книгата ще бъде направена на база анкети, попълнени от шефовете и хората в бизнеса, които непосредствено ще изредят провокациите на туризма в България. „ Книгата няма да включва единствено недоволства, а ще даде и хрумвания за решение на проблемите, които имаме “, разяснява Дутчев пред „ Монитор “. По негови думи документът ще излезе този юни, а по-късно ще бъде изпратен до съответните организации и институции, откъдето да стартира връзка.

Според генералния шеф на Grand Hotel Sofia и ръководител на новосъздадената Българска асоциация на експертите в мениджмънта на хотели Жулиета Серафимова у нас има провокации от всякакво естество.

„ Това е интернационална игра по интернационалните правила, които би трябвало да знаем “, разяснява Серафимова. Тя приключи с апела браншът да има повече професионално самочувствие и да се учи един от различен като ползва наученото в действителността.

Околната среда, бизнесът и технологиите ще са съществени мотори на смяната в бранша в бъдеще. Такава теза изведе шефът по бизнес развиване в Училището по мениджмънт на швейцарското гостолюбие Рей Юниус. По негови думи, технологиите към този момент трансформират методите, по които купуваме артикули. Емоциите пък могат да бъдат засилени посредством потреблението на дигитализацията. „ Това ще го вършат хотелиерите, а не други хора “, разясни Юниус.

Вече не звездите, а известността ще дефинира сполучлив ли е хотелът.

Нов клиент пък ще коства 5 пъти повече, в сравнение с един предан подобен, тъй като към този момент всички четат отзиви и мнения в Интернет. Очакванията са до 2020 година броят на туристите да нарасне до 1.4 милиарда души като максимален растеж ще види Европа -46%. До 2030 година цифрата ще стане 1.8 милиарда, а Европа и Тихоокеанският район ще имат най-сериозен растеж със надлежно 41% и 30%. В момента най-бързо се развиват дестинациите Индия, Китай, Тайланд, Индонезия, Перу и Кения.

„ Преди хотелите предлагаха услуги, през днешния ден те оферират запаметяващи се събития “, разяснява шефът по бизнес развиване в Училището по мениджмънт на швейцарското гостолюбие Рей Юниус. Според него методът към всеки клиент би трябвало да е индивидуализиран, а не да е еластичен и приспособяващ се. „ Приключението на госта стартира не от момента, в който е на рецепцията, а още когато прави резервацията по Интернет “, посъветва Юниус. Бъдещите хотелиери пък ще би трябвало да могат елементарно да се приспособяват към разнообразни екипи, ще би трябвало да имат цифрови умения, както и умения за работна на интернационално равнище, а характерите им ще би трябвало да са по-гъвкави, изобретателни и новаторски. „ 65% от децата през днешния ден ще работят специалности, които към момента не са основани “, довърши Юниус.

България също не изостава и се оформя като бързоразвиваща  се дестинация с резистентен напредък. През 2018 година страната ни е на 2-ро място на континента по растеж в нощувките - 15% нагоре спрямо 2017 година, сочат данни на отрасловото министерство.

В момента 1 на всеки 10 специалности е обвързвана с туризма, а 10,5% от международното Брутният вътрешен продукт се образува от бранша. До 2025 година ще бъдат основани 72.9 млн. нови работни места и цели 1.5 млн. стаи за посетители в Тихоокеанска Азия. Годишният растеж пък ще бъде 3.8%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР