Туристическият бранш е притеснен от блокирането на пътищата от зърнопроизводителите

...
Туристическият бранш е притеснен от блокирането на пътищата от зърнопроизводителите
Коментари Харесай

Туристическият бранш е притеснен за блокирането на страната от зърнопроизводителите

Туристическият отрасъл е обезпокоен от блокирането на пътищата от зърнопроизводителите в продължаващия деен сезен по Българското Черноморие и на обиколните непознати групи навътре в страната. „ Ситуацията ще повлияе отрицателно на туризма със затварянето на главните пътни артерии, тъй като към момента има непознати туристи у нас и се чака други да идват “, разяснява пред TravelNews Иван Грошев, ръководител на Асоциацията на инкаминг организациите и шеф на " МТС България “, която компания съставлява у нас най-големия английски туроператор Jet2holidays и немския FTI. Според него не е обикновено поради един отрасъл да страдат всички останали. Със затварянето на пътища няма да могат да се осъществят прехвърлянията на рейсовете до летищата и туристите могат да изтърван своите полети. Това ще докара до отрицателен имидж за България, акцентира Грошев. По думите му туроператорите ще би трябвало да заплащат неустойки и да поемат разноските. „ Едва ли зърнопроизводителите и страната ще ни поемат вредите “, акцентира той. От друга страна той чака, че може да има отводи на резервации за идващите групи.

„ Получава се един парадокс, тъй като ние ще би трябвало да платим сметката на зърнопроизводителите. При техния оборот от 10 милиарда лева, осъществят облага 2.5 милиарда лв., огромна част от която е вследствие на дотации. Никой различен отрасъл не печели толкоз и не е толкоз субсидиран. Ние ще би трябвало да им помогнем да си купят по още едно Бентли “, гневен е Иван Грошев.

Зам.-председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) Даниела Стоева счита, че в случай че се осъществя митингът по оповестения метод с блокирането на пътищата в цялата страна, това ще сътвори съществени проблеми на туризма. Сега е пикът на обиколния туризъм с групите из страната и ще има отрицателен имидж за България. Според Стоева би трябвало да има подпомагане от зърнопроизводителите и управляващите за прекосяването на групите за проведен туризъм.

„ Протестиращите би трябвало да се съобразят, че продължава туристическият сезон и има много непознати посетители. Това ще бъде нов удар по нашия отрасъл след пандемията, войната в Украйна и наводненията по Южното Черноморие “, сподели ръководителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. Той също счита, че още веднъж ще има отрицателен имидж за туризма като бъде блокирана цялата страна.

Председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ) Павлина Илиева разгласи, че ще има проблем с предвижването и на българските туристи, защото предстоят почивни дни около официалния празник на 22 септември. Хората ще пътуват из вътрешността на страна и най-много в прилежащите страни. Според нея не би трябвало да се нарушават правата на останалите жители. „ Солидарни сме със зърнопроизводителите, само че не би трябвало да пречат на другите сектори. Нашият опит демонстрира, че проблемите би трябвало да се вземат решение на масата на договаряния с държавното управление. Ние също сме правили митинги, само че не сме нарушавали правата на жителите и на останалите бизнеси “, акцентира още Павлина Илиева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР