Туристи от Румъния и Полша напълниха родните курорти. Очаквано продължаващата

...
Туристи от Румъния и Полша напълниха родните курорти. Очаквано продължаващата
Коментари Харесай

Ето кой ни спаси сезона на морето

Туристи от Румъния и Полша изпълниха родните курорти. Очаквано продължаващата пандемия попречи доста българи да пътуват в чужбина и избират алтернативата на почивката в България. Заради рестриктивните мерки в родината им или пък от страна на България доста чужденци не могат да дойдат на почивка тук. Последното не важи за румънците, които са най-голямата група непознати туристи, съвсем двойно по отношение на предходната година и доближиха 580 хиляди души, оповестява Монитор.

Със 100% са се усилиха поляците до 122 527. По данни на сектора растеж има и при немските туристи, статистиката на туристическото министерство ги мери с 60 на 100 повече по отношение на предходната година. Немците са пристигнали в края на сезона, споделя Веселин Налбантов Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„ Около една трета от хотелите не отвориха това лято, аргументите са доста, като липсва на подготвеност за коронавирус пандемията, само че и некомпетентност на страната “, споделя хотелиерът. Според разбор на туристичекото ведомство дребното заболели, подготовката на бизнеса, резултатът на изолацията и възобновеното доверие са довели да нарастване на визитите.

Румънските туристи, а към този момент и други посетители от Европа, в пъти идват все по-често с коли. Почивките с рейс остават в предишното поради Коронавирус, чартърите бяха несигурни и не дадоха мощен подтик, споделя Павлин Косев, ръководител на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Но неналичието на паркинги се оказват сериозен проблем и страната би трябвало да се намеси, счита браншът. „ За инфраструктура няма пари, курортите нямат статут, а средствата “, изяснява Налбантов. За разлика от предходни години, когато румънските туристи почиваха най-вече по Северното Черноморие, през актуалният летен сезон водеща дестинация за румънски туристи е Слънчев бряг.

Основната част от полските туристи избират отмора в област Бургас, а относително малко по Северното Черноморие. Водещи дестинации за полските туристи за интервала от май съвсем до края на август 2021 година са община Несебър – над 62 хиляди полски туристи и растеж над 71%, община Варна – над 33 хиляди полски туристи и растеж над 2,5 пъти, община Приморско – над 4 хиляди полски туристи и растеж близо 2 пъти и други

Една от присъщите особености за чешкия пазар е, че съвсем всички чешки туристи почиват в област Бургас. Интересът на чешките туристи към Северното Черноморие е много непретенциозен.

Причината за сложното възобновяване на туристопотока от Германия до нивата от летен сезон 2019 година е, че пазар Германия е мощно подвластен от проведения туризъм.

Факторите, които въздействат върху избора на дестинация за почивка, са доста и от друго естество. Сред най-важните са цените, изискванията за настаняване и обслужването, климатът, природата и чистотата или най-малко визията за тях, сигурността, опцията за разглеждане на забележителности.

Продължителността на летните почивки на чужденците в летните курорти е към 6-7 нощувки, а за страната като цяло – сред 5 и 6. През останалите сезони продължителността на престоя е 2-3 нощувки, като се изключи януари, когато се усилва до 4-5.

Българите са една трета от всички туристи по морето, демонстрират сметки на браншът.

Хотелиери и ресторантьори отхвърлят нашенците да са стиснати или небогати. Българинът заплаща по-добре от чужденците, обича да седне на маса тежко. А когато дава доста пари си търси и качеството, изяснява Косев профила на родния екскурзиант.

В най-общ проект за интервала май – август 2021 година малко под 60% от българските туристи са избрали отмора в област с изход на море, а останалите малко над 40% са избрали различен тип туризъм. В началото на летния сезон забележителен дял от българите са избрали СПА туризъм, само че с напредването му този дял внезапно спада за сметка на морския туризъм.

.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР