Туристът, попаднал в Хонгконг, остава с впечатлението, че храната там

...
Туристът, попаднал в Хонгконг, остава с впечатлението, че храната там
Коментари Харесай

Вижте най-доброто от Хонгконгската кухня

Туристът, попаднал в Хонгконг, остава с усещането, че храната там е на всички места и се яде през целия ден. Ако се разноските по уличките на града, ще попаднете в обаятелен лабиринт от магазинчета, сладкарници, фамилни заведения за хранене и дребни пазарчета. Храната, предлагана на улиците от готвачи, разполагащи единствено с един тиган уок, е най-вече от провинция Кантон, с изобилна доза сечуанско въздействие.

Новите територии

Може би най-автентичната хонгконгска кухня е тази, която намирате не в самия град, а в териториите на континента, който английското ръководство наема от Китай, с цел да изхранва растящото население. Едно малко странствуване с трен ви води до причудливо населено място, необичайно за очите на европееца, насадено на бетонен пиедестал и оградено със ситна телена мрежа, само че там можете да вкусите най-истинската хонгконгска храна в компанията на китайски фамилии, наслаждаващи се на ритуала на храненето.

Дим сум

 Дим сум

Това е типично локално ядене, приготвено по обичаен метод. Характерният метод на готвене в тази част на Далечния изток може да се реализира и единствено с елементарна дъска за рязане на продуктите, която служи и месене на тесто, и с няколко бамбукови кошници за варене на пара.

Продукти

Разположен на южното крайбрежие на Китай, Хонг Конг естествено възприема хрумвания от провинция Кантон, само че не е застрахован и от въздействията на другите китайски райони. Оризът е главната храна, а пресните морски артикули, плодовете и зеленчуците наложително попадат в менюто.

Сушени артикули

Сушените храни са известни в Хонг Конг и се употребяват най-вече за ароматизиране. Най-често се употребяват сушени гъби. Някои, да вземем за пример черните гъби, имат несравним мирис, а други се поставят за втвърдяване в някои месни ястия. Пресните морски артикули се намират в обилие по крайбрежието, само че сушените се прибавят за мирис в супи, запържени и запечени ястия, както и в пълнежи. Сушените скариди са изключително известни и се намират на всички места.

Плодове и зеленчуци

 Бок чой

В Южен Китай има богати аграрни региони, по тази причина в Хонг Конг се ядат доста тропически плодове и зеленчуци. Листните зеленчуци са изключително желани. Има някои типа семена от горчица, които се сервират в супи и запържени блюда, а от време на време се мариноват. Китайското цветно зеле се използва запържено или просто бланширано.

Тропическите плодове - портокали, банани, праскови, ананаси, манго и проличава, дават освежителна нотка на типичните хонгконгски десерти.

Соево сирене

Приготвено от соеви зърна, то съставлява доста хранителен артикул за хонгконгските поданици. Зърната се смилат, разбъркват се с малко вода и се варят за малко, а след това сместа се оставя да се втвърди.Соевото сирене се прави в няколко разновидности, сушено или ферментирало. Предлага се най-вече на пити. Използвайте го настъргано или нарязано на късчета, като добавка към супи, запържени, запечени или задушени ястия.

Техники и препоръки

Готварските техники, като се изключи огромните хотели, където се готви по европейски, са най-вече китайски. Тиганът уок е главният инструмент и с него се готви по няколко метода. Изобретен е преди към 200 години и е най-полезният и най-многофункционален готварски апарат в китайската и тайландската кухня. Заоблената му форма разрешава няколко метода на готвене.

Уоковете се вършат от желязо или въглеродна стомана, с една или две дръжки. Има ги в разнообразни размери, само че дълбокият е най-удобен. Избягвайте тънкостенните, тъй като в тях храната прегаря.

Тигани Уок

Понеже не са защитени от ръждата, значимо е да бъдат постоянно добре смазани. Новият уок първо се измива от защитната смазка. Намазва се с олио и се загрява за 10 минути. Изтрива се с доста хартиени салфетки, до момента в който се почисти изцяло. След приложимост го мийте единствено с вода. Подсушавайте го добре и го дръжте намазан с тъничък пласт олио.

Варенето на пара е различен известен способ за готвене, тъй като храната резервира аромата си изключително в случай че е напълно прясна. Бамбуковите съдове могат да се натрупат един върху различен в уок, зависи какъв брой ястия желаете да сготвите едновременно. Сипете вода или бульон в уока, сложете храната в съда за варене и захлупете с плетения похлупак.

Пърженето в доста олио също се прави в уок, само че единствено в случай че съдът е задоволително постоянен. Най-добър резултат се получава при олио, загрято до 180 градуса. Ако нямате термометър, пуснете кубче самун в олиото - би трябвало да покафенее за 60 секунди.

Бързото запържване е най-популярният способ, тъй като изисква малко време и доста лой и разрешава на храната да се резервира хрупкава и ароматна. Уокът е най-подходящият апарат за тази цел, тъй като е бездънен, Побира повече артикули и разрешава пламенно безредие и отмерено сготвяне.

Хрупкави зеленчуци

Храната за варене на пара, бързо запържване или пържене в доста олио по принцип се реже на дребни и идентични късчета, тъй че всички артикули се подготвят по едно и също време. Затова зеленчуците остават хрупкави и зелени, с оптимално наличие на витамини, морските артикули са нежни, а парченцата пилешко или телешко остават сочни.

 Пържени зеленчуци

Бързина и опит

Най-забележителното при професионалните китайски или хонгконгски готвачи е бързината, с която се подготвят храните. Те стоят пред редицата горящи газови котлони, всеки с великански уок, зад тила им на стената има кранчета, с цел да мият уоковете, без да напущат работно си място. Има и канали за оттичане на водата.

Зад тях са подредени дъски за рязане (в старите кухни за задачата са се употребявали пънове, в новите - маси), на които други готвачи режат продуктите с големи китайски сатъри. С тях се режат свеж лук, зеле и моркови, обезкостяват се пилета и се кълца месо.

Понякога режат с два сатъра по едно и също време, и то с невероятна експедитивност. Този способ е доста добър за рязане на тънки линии месо и за кълцане. Шумът в кухните е неизразим, сервитьорите викат, газовите пламъци пукат, мазнината пращи, сатърите удрят по дъските, студената вода кипи, срещайки горещия метал.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР