Тунизийски апелативен съд осъди журналист на пет години затвор по

...
Тунизийски апелативен съд осъди журналист на пет години затвор по
Коментари Харесай

Тунис вкара в затвора местен журналист заради репортаж

Тунизийски апелативен съд осъди публицист на пет години затвор по обвинявания, че направил обществено притежание детайлности за антитерористична интервенция и отказал да разкрие източниците си, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на юриста на наказания.

Случаят провокира възмущението на бранителите на правата на медиите. Повече от 30 правозащитни групи разгласиха изказване, в което разкритикуваха присъдата и показаха угриженост за усилването на репресиите против инакомислието.

Адвокатът на Халифа Гюесми съобщи, че ще апелира пред най-висшия съд в Тунис.

Това наподобява е най-тежката присъда против публицист в северноафриканската страна от революцията през 2011 година, която смъкна от власт управлявалия дълги години властнически президент Зин ал Абидин бен Али и вкара нова демократична система с по-голяма независимост на медиите, отбелязва АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Съд на по-ниска инстанция бе осъдил Гюесми на една година затвор. В понеделник съдиите от Апелативния съд в Тунис, занимаващи се с битката против тероризма, освен са удостоверили присъдата, само че и са нараснали периода на наказването на пет години, съобщи през вчерашния ден журналистът в своя обява във " Facebook ".

Според юриста на Гюесми клиентът му е бил приет за отговорен в съзнателно откриване на поверителна информация за сигурността в своя публикация за арести, свързани с битката против тероризма, както и за отвод да разкрие източниците си. Той назова решението на апелативния съд " незаслужено ".

Националният съюз на публицистите в Тунис съобщи, че присъдата " заплашва свободата на публицистите и вреди на имиджа на страната. Тя е политическо обръщение, което свидетелства за увеличението на наказванията против медиите и публицистите за да бъдат сплашени посредством правосъдния уред. "

Председателят на журналистическия съюз Ясин Джеласи назова присъдата " срам за тунизийската страна ". " 20 публицисти са подложени сега на правосъдно гонене в страната по отношение на работата си ", сподели той.

Съюзът прикани през днешния ден да бъде извършен седящ митинг в отбрана на свободата на медиите и полезностите на продемократичното въстание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР