Тученицата се смята за плевел, но малко хора знаят нейните

...
Тученицата се смята за плевел, но малко хора знаят нейните
Коментари Харесай

Тученица: Изненадващо вкусна и много полезна!

Тученицата се счита за бурен, само че малко хора знаят нейните потребни свойства. Тя има леко горчив, кисело-солен усет. С нея се подготвят чудесни салати, салца, яхнии, сандвичи, баници и други вкусотии.

Семената могат да се смелят и от тях да се подготви паста. Най-вкусна е в недопечен тип или леко сварена. Към чорба може да се добави в последния миг, да не се преварява, тъй като губи потребните си витамини.

Съдържа доста витамин С, богата е на омега-3 мастни киселини, желязо, магнезий, калий и калций. Точно тези мастни киселини отстраняват холестерола в кръвта и намаляват кръвното налягане.

Високото наличие на витамин А и бета каротин подтикват зрението. Много хора включват тученицата в менюто си, тъй като знаят че има високо наличие на фибри и оказва помощ за намаляване. Сок от листата работи диуретично, а като се смеси с мед и захар облекчава упорита суха кашлица.

Бременни дами не би трябвало да ядат тученица, тъй като има заплаха от аборт. Противопоказна е и при хора с камъни в бъбреците. В кухнята може да се прибави като гарнитура към сирене с нарязан свеж лук и магданоз. Листата ѝ са месести и могат да се сварят леко, след това се запържват в масло и се сервират върху пилешка пържола или различен тип месо.

 Тученица: Изненадващо вкусна и доста потребна! Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Стеблата не се изхвърлят, а също стават за ястие, като се мариноват в зехтин и лимонен сок с малко сол.

Ето и една чудесна рецепта за Здравословна салата с тученица. Нужни са следните артикули: 1/2 краставица, 1 междинен морков, 10 стръка тученица, 5-6 бр. чери домати, 2 смокини, щипка сусам, зехтин, лимонен сок и сол. Зеленчуците се измиват и нарязват на късчета. Смокинята се реже на четвъртинки.

Тученицата се измива добре и се вземат единствено младите връхчета. Разбърква се в купа и се овкусява. Поднасяме здравословната салата в паница, поръсена с щипка сусам. Така че тученицата не е единствено скучен бурен, а е здравословна и потребна храна!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР