Туаргетите са африкански народ, които и до днес е запазил

...
Туаргетите са африкански народ, които и до днес е запазил
Коментари Харесай

Пазителите на Сахара са жени

Туаргетите са африкански народ, които и до през днешния ден е запазил една своя неповторима традиция – там право на глас имат единствено дамите, а мъжете им се покоряват, без да се бунтуват.

Силният пол даже е заставен от дамите в племето да покриват лицата си с забрадка, когато излизат отвън дома си. Тук матриархатът господства изцяло, само че мъжете с нищо не демонстрират недоволството си.

Според една дребна легенда туаргетите произлизат от великата владетелка Сахара Тин Хинан. Тя била амазонка и пристигнала в Хогар от южната област в Мароко, която в предишното се наричала Тафилалет.

През 1925 година в тази част на света археолози откриват богато заравяне на знатна жена и африканското племе счита, че това са останките на тяхната кралица.

Въпреки че туаргете са почитатели на исляма, техните обичаи по нищо не наподобяват на тези на останалите мюсюлмани и даже са изцяло противоположни.

При африканското племе дамите имат повече права от мъжете, като нежната част от обществото могат да имат безграничен брой любовници, за разлика от мъжете, които могат да се лимитират с една брачна половинка и една държанка. Само те имат право да виждат лицето на мъжа.

Жените имат цялостни права над имуществото, а при разлъка мъжът би трябвало да се задоволи единствено с това, което дамата по своя воля му подари.

Жените са задължени да пазят културното завещание на народа и по тази причина те се учат да пишат и четат още от дребни. На мъжете се поставя само ролята на воини и по тази причина единственото изкуство, което научават, е това на багра.

В Африка живеят близо един милион туареги, които са разграничени на голям брой племена. Те са номади, които се предвижват от място на място в Сахара, търсейки нови пасища за камилите си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР