Цялостният модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото

...
Цялостният модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото
Коментари Харесай

Румен Радев иска промени в Конституцията

Цялостният модел на българската прокуратура, нейното устройство и функционалности, мястото й в правосъдната система и връзките й с други институции съгласно президента Румен Радев са значим въпрос, който би трябвало да бъде разискван обширно. Затова той разгласи, че ще инициира необятен публичен спор за промени в Конституцията, ориентирани към промяната в правосъдната власт. На разискването са поканени академичната общественост, парламентарните партии, институции, професионални сдружения и цивилен организации. " От успеваемостта на промените в правосъдната система зависи дали ще реализираме правдивост, изкривяване на корупцията, качествено държавно ръководство и просперираща социална среда. Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи старания. България ще стане естествена европейска страна, когато обществото осъзнае своята мощ и отговорност, когато се ускори гражданското присъединяване и надзор върху ръководството и институциите ", стимулира се президентът.

Държавният глава подписа през вчерашния ден указа за назначението на Иван Гешев като основен прокурор. Двамата организираха и среща, траяла малко повече от половин час, след което Радев даде малко изказване. " В българския парламентарен модел отчетността на основния прокурор завършва с избора му. Затова и обществото ни е изключително сензитивно към тази процедура ", съобщи той. Президентът акцентира, че няма да се вслуша в апелите за нарушение на Конституцията, тъй като върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. ДУМА напомня, че протестиращи призоваваха Радев да не подписва указа или най-малко да го протака допустимо най-дълго. " България ще просперира, когато стартираме да почитаме и съблюдаваме законите. Затова няма да позволи тъкмо президентът да наруши Конституцията, чието съблюдаване постоянно съм отстоявал ", изясни той.

Пред Гешев Радев е настоял за правдивост, в чиято основа е самостоятелната и ефикасна прокуратура, отнасяща се еднообразно към всички, нарушили закона, без оглед на обществено състояние, политическа принадлежност и присъединяване във властта. " Българите чакат развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, компании и парцели зад граница на политици и магистрати, за " Апартаментгейт ", за Българската организация за сигурност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на поправки и инфраструктурни планове и доста други. За грабежа на КТБ. Изясняването на всички отговорни лица и възмездието са същинският тест за новия основния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички отговорни. От това зависи дали основният прокурор ще сбъдне очакванията на българите за правда и правдивост ", безапелационен бе президентът.

" Президентът ме уведоми, че ще желае промени в Конституцията. Аз съм с ясното схващане, че прокуратурата би трябвало да е много по-активна и да отговори на упованията на българските жители за повече правдивост. В огромната си част това, което сподели президентът, е, че обществото чака повече правдивост ", съобщи Гешев след срещата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР