Цялата тази политическа буря прави терена още по-разкалян и труден

...
Цялата тази политическа буря прави терена още по-разкалян и труден
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: Политическата буря прави терена в енергетиката още по-разкалян

„ Цялата тази политическа стихия прави терена още по-разкалян и сложен за различаване – кой какво прави и за какво . “ Това съобщи пред БНР икономистът Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията за свадите в енергетиката от последните дни.
„ Винаги огромните печеливши в мътната вода са тези, които дефинират какво става с монополиста „ Булгаргаз “ . Не може да има подозрение в това. Това няма да бъдат българските жители и консуматори “, съобщи Стефанов в предаването „ Преди всички “.

България към момента има сериозен проблем с енергийната сигурност , защото продължава да доставя единствено от един снабдител. Вътрешният пазар не е либерализиран, „ Булгаргаз “ се явява квазимонополист и тези монополни облаги притеглят здрави и нездрави ползи на политици и други играчи на пазара, разяснява Руслан Стефанов.

Стефанов вижда едно от решенията в това „ да се приключи ужасното ръководство на енергийния бранш , един от изразите на превзетата страна “.

Много е ясно, че без други възможности на съветския газ оставаме на милостта на съветския контрактор , акцентира икономистът.

Според него с цел да можем да разчитаме на някакви преговорни позиции, страната ни би трябвало да има още най-малко два източника на газ , които да покрият цялото ползване.

Интерконекторите с Гърция и Турция ги няма и обяснението е, че ползите на „ Газпром “ пречат те да бъдат издигнати, съобщи Стефанов.

„ Много е явно, че тези относително дребни като инвестиция газопроводи не се случват, не се построяват към този момент толкоз години. “

„ Големият въпрос е имаме ли опция за доставка на различен газ и то в количества, които могат да заместят съветското ползване . Тогава можем да имаме естествен пазар и „ Булгаргаз “ да не концентрира всички тези ползи, които сега концентрира, надлежно буди всички тези апетити – както политически, по този начин и търговски . “

Драмата с медиаторите, с облагата не е от в този момент , напомни още специалистът.

„ Тук приказваме за систематичен проблем в положителното ръководство на българската енергетика . “

Относно концепцията на общ снабдител на ток за общините Руслан Стефанов посочи, че това е метод да се понижи отрицателният резултат от високите цени .

„ Това е едно от вероятните решения. Основният детайл на такива ограничения е бързината на деяние. “

Общините бяха изкарани на либерализирания пазар без да получат образование и опит , вследствие на рецесията те доста бързо изпаднаха в неспособност да посрещат сметките си, гласи прочитът на специалиста.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР