Цветовете, с които ежедневно се сблъскваме в природата, интериора, дрехите

...
Цветовете, с които ежедневно се сблъскваме в природата, интериора, дрехите
Коментари Харесай

Символика и значение на черния цвят

Цветовете, с които всекидневно се сблъскваме в природата, интериора, облеклата или външността ни, приказват на скришен език, който единствено интуицията ни може да дешифрира тъкмо.

Всеки колорит носи своя лична мощ и символика, което е и повода някои хора да бъдат привлечени от него, а други - отблъснати. Днес ще обърнем внимание на черното, което е представлявало интерес за доста отминали цивилизации.

При античните римляни и гърци черният цвят е бил знак за печал и гибел, при китайците - на мъдрост, а юдеите са го възприемали като печален. В Египет и Северна Африка този звук е знак на плодородната земя и дъждовните облаци.

В Китай черното дава отговор на женската сила – на земната, майчинската и инстинктивната мощ. В нашата митология пък този цвят се свързва с отвъдното и гибелта, със злите сили и нещастието. Той е знак на бездната, всичко широко и извънредно, неразбираемо и плашещо.

На черните животни постоянно се приписвала свръхестествена мощ. В Средновековието черната котка била един от атрибутите на вещицата. Суеверните хора и до през днешния ден считат, че носи злощастие, в случай че черна котка им пресече пътя.

 Черен гарван

Друго животно, което постоянно се е отличавало в митологията, е черният гарван, който в никакъв случай не предвещава хубави събития.

Според доста психолози човек, предпочитащ черния пред останалите цветове, желае да подчертае своята изключителност, убеденост в себе си и непоклатимост в ситуацията си.

Любовта ви към черното най-често приказва за самолюбие, праволинейност и голяма придирчивост. Черните облекла са енергийно привличащи, по тази причина е добре да се носят, когато сме в прочувствена доминанта или стоим над елементарните неща.

Според американски откриватели 57% от авариралите коли са с черен цвят. Психолозите са на мнение, че притежателите на черни коли единствено външно наподобяват щастливи, а вътрешно са в непрекъснат спор със себе си, възприемат отрицателно света, даже не се доверяват на най-близките си хора, вследствие на което постоянно страдат от меланхолия. От друга страна, те копнеят да бъдат видяни.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР