Цветница е един от най-важният християнски празници, празнуван от всички

...
Цветница е един от най-важният християнски празници, празнуван от всички
Коментари Харесай

Цветница е! Вижте поверията и какво НЕ се прави на празника

Цветница е един от най-важният християнски празници, честван от всички православни всяка година. На този ден нашите предшественици изпълнявали специфични ритуали, привличащи разцвет и удобен живот. Някои национални знаци и обреди са непокътнати и са достигнали до нас непроменени.

История на празника

Малко след възкресението на Лазар, Исус Христос посещава Йерусалим. Жителите на града, които към този момент знаели за изумително събитие, го посрещнали с палмови клончета, хвърляйки ги под краката на магарето, на което бил Божият Син. Посрещането с палмови клончета е остаряла еврейска традиция. Някога евреите посрещали по този начин царете си и завръщащите се от война. След възкресението на Лазар жителите на Йерусалим посрещнали Исус като победител, известяващ успеха на живота над гибелта и скръбта.

Празнуването на Цветница е обвързвано с празника на Великден: ​​на Цветница върбовите клончета работят като знак на палмовите при влизането на Господ в Йерусалим. Според традицията хората на този ден ги берат и ги благославят в храма: има вяра се, че букет от осветено растение е в положение да защищити къщата от пожар, а жителите й от зло и магьосничество.

Какво не се прави на Цветница?

На първо място, на тези, които постят, са неразрешени остатъци в храната и използването на алкохол и месни ястия. Но в това време, на празника можете да се насладите на рибни ястия, сладкиши и хубаво вино.

Народните поверия гласят, че на този ден не би трябвало да се срещате, тъй като това може да докара до неприятни изненади. Разбира се, през днешния ден сходни причини ще наподобяват неубедителни за мнозина. От друга страна, те могат да се поясняват по този начин: на ярък празник, когато си спомняме за Спасителя, евентуално не си коства да обръщаме прекомерно огромно внимание на персоналната хубост. Има доста други прелестни дни за това.

Специално внимание заслужава въпросът какво да не вършим вкъщи на Цветница. Смята се, че всички значими неща би трябвало да се отсрочат за по-късно. И почистването, и съдовете с храна се вършат авансово, тъй че на празника просто да седнете на масата и да се насладите на общуването с обичаните хора. Това е верен, само че не прецизен метод.

Наистина седмица преди Великден си спомняме влизането на Христос в Йерусалим. И, в случай че е допустимо, в действителност е по-добре да не се занимавате с къщата, а да прекарвате време в молитва и другарство. Но в случай че има някакви незабавни неща, те, несъмнено, би трябвало да бъдат направени.

Възможно ли е на този ден да отидете на гробищата, да почистите гробовете, да поставите нещата в ред? По принцип не е разрешено. Но в случай че е неотложно, вместо цветя, по-добре е да вземете със себе си осветени върбови клончета и да ги поставите на надгробната плоча. Има вярване, че в такива дни умрелите предшественици чакат изключително нашето внимание. Но в случай че загубата на обичан човек се е случила неотдавна, по-добре е да отложите визитата.

Трудните случаи, решаването на значими въпроси, както към този момент споменахме, е по-добре да отложите за различен ден. Но какво ще стане, в случай че въпросът е незабавен? Например, трябваше ли да отидете на работа, да се преместите, да почетете човек, умрял преди 9, 40 дни? Разбира се, животът от време на време диктува своите условия и основава свои лични проекти. Църквата изхожда от обстоятелството, че в някои случаи в действителност би трябвало да се занимаваме с наболели проблеми даже на празника Цветница.

Все още можете да почувствате насладата в този ден - пробвайте се да се настроите по позитивен метод. В последна сметка всички компликации ще свършат.

Народни поличби за Цветница

От антични времена хората са забелязвали метеорологичните феномени на този ден и са решили по какъв начин ще мине цялата последваща година. Най-верните от тях са оживели непроменени и до през днешния ден.

Ако снегът се стопи по покривите до Цветница, май ще бъде топъл и безоблачен.

Ако желаете здраве за цялата година, почукайте по тялото с букет от върба.

Изяжте осветена пъпка от върба - за шанс в бизнеса.

Хранете птиците на Цветница - за благосъстояние.

Да засадите ново цвете сутринта на Цветница значи да привлечете пари в къщата.

Вплетете върбова клонка в косата си - ще се отървете от главоболието.

Да счупиш нечетен брой върбови клони - на здраве, а четен - на неприятности.

Дъжд в този ден - лятото ще е влажно, а слънце - изсъхнало и горещо.

Да нахраниш бездомно куче значи да примамиш щастието в къщата.

Скрийте върба над входната врата - предпазете къщата от гръмотевични стихии и неприятности.

Изхвърлете останалите от предходната година върбови клончета или венец - би трябвало да се изгорят или пуснат в течаща вода.

Ако птиците пеят на разсъмване на Цветница, годината ще бъде сполучлива.

Какво се яде на Цветница?

Празникът съответствува с Великия пост, само че е позволено да се яде риба. След Цветница стартира седмицата с най-строг пост - Страстаната седмица, която предшества Великден.

Кой има имен ден?

На този ден честват всички с имена на цветя и производните им - Невена, Маргарита, Лилия, Росица, Ралица, Вероника, Дилян/а, Здравка/о, Иглика, Детелина, Явор, Ясен, Цветан/а, Цветелина и други

Източници: ezoteriker.ru, аctualno.com
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР