Цикълът Българските ботаници“ разказва за петима български учени, създали основите

...
Цикълът Българските ботаници“ разказва за петима български учени, създали основите
Коментари Харесай

Акад. Даки Йорданов – основател на Ботаническата градина в Балчик

Цикълът „ Българските ботаници “ споделя за петима български учени, основали основите на българската ботаника от края на XIX век до края на XX век. Освен на българските растения и учените, които разказват тяхното разнообразие, цикълът се стопира и на любопитни обстоятелства от света на самата просвета – по какъв начин се кръщават растения, какви открития тласкат напред другите дялове на ботаническото познание, по какъв начин се откриват ботанически градини и по какъв начин се написа азбучник към растителния свят на една страна.

 Епизод 4 е отдаден на акад. Даки Йорданов, създател на Ботаническата градина в Балчик. Записва се да учи естествена история в Софийския университет, само че по време на Първата международна война прекъсва следването си. През 1921 година се дипломира с работа на тематика „ Флората в Омуртагската околия “. 

 Работи в Централния изпитателен институт. От 1922 година е помощник в Биологическия факултет на Софийския университет. През 1923 година става член-основател на Българското ботаническо сдружение. Защитава докторска дисертация на тематика „ Върху степната растителност в България “. През 1939 година е определен за доцент, от 1945 година е професор, а през 1947 година е определен за учен на Българска академия на науките.

 За научната работа на акад. Даки Йорданов описват проф. Стефан Станев и доцент Ана Петрова от Институт по ботаника към Българска академия на науките. Като негови студенти, те описват и персонални мемоари. 

Д-р Красимир Косев, началник на Университетските ботанически градини в София, Варна и Балчик споделя за основаването на градината в Балчик.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимки – Българска академия на науките, СУ " Св. Кл. Охридски "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР