ЦГМ обяви поръчката два месеца преди местните избори, после я

...
ЦГМ обяви поръчката два месеца преди местните избори, после я
Коментари Харесай

Предколедно София все пак избра единствения кандидат в спорен търг за дигитално паркиране

ЦГМ разгласи поръчката два месеца преди локалните избори, след това я приключи след публичен отзив, само че Комисия за защита на конкуренцията я върна и в този момент е пред сключване Експрети подлагаха на критика търга поради лимитираните условия, завишенате цена и напълно неразбираемото задание Докато няма работещ общински съвет, няма по какъв начин да се смени и борда на сдружението, чийто мандат изтича през март
Вече трети месец столицата е блокирана, тъй като, само че едно общинското сдружение Центърът за градска подвижност (ЦГМ) се откроява с интензивност. На 19 декември то е решило да разпореди на единствения претендент, присъединил се в. Още при оповестяването му през септември специалисти и общински съветници алармираха, че заданието на поръчката е изцяло неразбираемо и не се схваща какво се желае да създадат претендентите, а изискванията са ограничаващи. От ЦГМ по този начин и не обясниха обществено и не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " каква е същността на процедурата.

След като към поръчката се подвигна звук, при последното за предишния мандат съвещание на Столичния общински съвет (СОС) се намеси и тогавашният ръководител на СОС Георги Георгиев, който съобщи, че е наредил поръчката да бъде прекъсната. ЦГМ в действителност излезе с решение, в което споделя, че стопира поръчката с аргумента, че е подадена единствено една оферта. Нищо от това, наподобява, няма значение на процедура - То от своя страна не е обжалвало решението на Комисия за защита на конкуренцията и по този начин на 19-ти декември, няколко дни преди празниците, излиза с решение за избор на реализатор и възлагане на поръчката. Според решението, единственият претендент - консорциумът " Смарт Паркинг Солюшън ", получава 92.5 точки. Той е предложил цена от 5 699 888 лева без Данък добавена стойност при планирана 5 900 000 лева.без Данък добавена стойност., излиза наяве от отчета към процедурата

Все още няма качен контракт в системата. Това може да значи, че просто има закъснение при качването в системата, само че е допустимо и да се изчаква да мине срокът за обжалване поради празничните дни или.
Реклама
Иначе ЦГМ се задейства и с още една противоречива процедура при започване на декември и, като на 4 януари това с покачването на работната заплата.
Неясни условия, един претендент и пътят на триумфа
Основният проблем на, озаглавена с дългото име " Дигитализация на съществуващи услуги и даване на нови цифрови услуги за събиране, обработка, разбор, продан и визуализация на данни за ръководство и надзор на паркирането (...) " бе, че изискванията й са доста неразбираемо написани и по този начин и не се разбра какви тъкмо " нови услуги " желае ЦГМ с нея, какви остарели ще " усъвършенства " и дали в действителност костват 5.9 млн. лева без Данък добавена стойност. Според източници на " Капитал " прогнозната стойност е в пъти повишена. Всичко това предизвика рецензиите на специалисти, общински съветници, както и от хора в бизнеса, работили по сходни планове, (прочетете в детайли в текста ).

Кандидатът, който завоюва поръчката, е обединяване сред " Уест ауто диджитъл " - сдружение с един чиновник, и " Юпасс ", за който се приказва, че е " връзка " на предишния кмет Лапчев със София (повече по тематиката прочете ). " Юпасс " стои зад приложението за телефон URBO Parking за почасово паркиране в София и към този момент е работило с ЦГМ.
Общественият интерес и подобаващите шефове
Спирането ѝ и след това връщането на поръчката до фаза на подписване на контракт пък слага въпроса дали първото не е било " проформа ", до момента в който преминат публичните безредици. " Проблемът е, че ЦГМ първо не пази публичния интерес, като не апелира пред Върховен административен съд, второ, че изобщо са организирали толкоз неразбираема социална поръчка и трето - че биха подписали контракт ", написа общинският консултант от Демократична България Симеон Ставрев в своя фейсбук профил.
Реклама
Той разяснява още, че зад поръчката " на практика стои желанието да се вкарат още пари в програмен продукт и хардуер за надзор и таксуване на паркирането в града. Дори не е ясно каква е изгодата за софиянци от услугите, които ще получи ЦГМ от тази социална поръчка ". Друг проблем е, че се разпорежда услуга, която след приключване на периода от три години, се прибира назад от изпълнителя, до момента в който за ЦГМ не остава нищо. " Не се дават никакви лицензи, не се дава самият програмен продукт и т.н ", изяснява Ставрев. Той съобщи, че ще изпрати въпроси до ЦГМ, с цел да разбере фактологията и да откри " дали съветът на шефовете и изпълнителният шеф са защитили публичния интерес ". Практиката до момента обаче демонстрира, че сдружението не всеки път е отговаряло на въпросите на съветници.

Кой да ръководи сдружението (тоест кои да са членовете на борда на директорите) взема решение неговият принципал - Столичният общински съвет. Докато няма работещ подобен, няма по какъв начин да се създадат и каквито и да е било промени там. Затова и таймингът е подобаващ за непрозрачни практики. Съставът на актуалното управление като мандатът на шефовете изтича през март 2024 година Предвид обстановката в СОС, процедурите за нови шефове могат да се забавят.
Свързани публикации Двойно по-скъпа поддръжка на таблата по спирките в София: ЦГМ разгласи търг за 1 млн. лева 19 декември 2023, 17:12 Комисия за защита на конкуренцията изиска София да подпише контракта с единствения претендент по противоречивата поръчка за " цифрово паркиране " 10 ноември 2023, 12:51 София приключи противоречивата поръчка за " цифровизация " на паркирането за 6 млн. лева 14 септември 2023, 07:15 " Дигитално " паркиране в София: 6 млн. лева, един претендент и доста въпроси 9 септември 2023, 18:07 София дава 6 млн. лева за " цифровизация " на паркирането, без да е ясно какво се желае 31 август 2023, 17:48 Синята зона в София свърши 4 август 2023, 06:57
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР