Центровете, предлагащи убежище за пострадали от домашно насилие във Великобритания,

...
Центровете, предлагащи убежище за пострадали от домашно насилие във Великобритания,
Коментари Харесай

Перфектната буря от проблеми - домашното насилие в Англия

Центровете, предлагащи леговище за потърпевши от домашно принуждение във Англия, са изправени пред предизвикателство, което може да коства живота на редица пострадали. С разрастването на пандемията и внезапния скок в случаите на домашно принуждение се е основал недостиг тук-там в спешните центрове. 

" Перфектната стихия от проблеми има заплаха да претрупа обществената система и да осуети бягствата на хората с нападателни сътрудници или членове на фамилията. " Това е коментарът пред The Guardian на Вера Байърд, комисар по проблемите с домашното принуждение. По думите ѝ се основава една рискова обстановка и " зараза от принуждение, вътре в самата зараза ".

Впечатление прави още една наклонност, недотам известна преди пандемията.

Обект на принуждение към този момент са освен дамите, само че и родителите на младежи.

Най-широкозастъпената причина за този вид принуждение още веднъж е карантината и нежеланието на младите да я съблюдават. 

Не по-малко стеснителен остава и скокът на добре познатите домашни убийства.  Според Байърд броят им се е удвоил в границите на предишния месец. Периодът съответствува със усилването на ограниченията на Острова. 

" Трябваше да бъдат подхванати превантивни дейности доста по-рано. Имаше голям брой скрити сигнали, които да загатнат за мащаба на казуса. Социалните институции нерядко алармират, че на пострадалите им е отхвърлен достъп, просто им е било казано, че не разполагат с нужните защитни средства. Министрите в действителност работят старателно, само че всеки е концентриран върху личната си активност, а не върху цялостната картина на казуса. Те наложително би трябвало да обезпечат спомагателни убежища за пострадалите. Някои от местата са закрити, а други – напълно затворени поради рецесията ", коментира още Вера Байърд.

Като образец за размерите на казуса може да бъде приведена статистика за 3 април, когато свободните центрове са 72. На същата дата през 2019 година са били 130. По данни на " Помощ за дамите " дефицитът тук-там в Англия и Уелс е бил сериозен проблем даже преди 3 години. Също по този начин Байърд отбелязва, че хотелите и университетите се пробват да бъдат в помощ на потърпевшите. Предоставянето на терен обаче е прекомерно незадоволително, защото не може да замести профилираните грижи. Според нея е нужна взаимна работа на Министерството на правораздаването и Парламента.

Проучване, извършено от " Помощ за дамите ", показва, че 2/3 от потърсилите ги са на мнение, че изолацията е съдействала за ескалация на насилието. 72% са споделили, че откогато са затворени в домовете си, съпрузите им

упражняват повече напън от нормалното. 

" Желая да приключа връзката си. Това обаче е невероятно към сегашния миг, тъй като работя на първа линия в битката с ковид и за мен не е подходящ разновидността да се преместя при родителите си ", разказва анонимна жена.

Луси Хедли, управител в " Помощ за дамите ", споделя:  " Търсенето на леговище надалеч надминава опциите за предложение. Голяма част от ресурсите в центровете, като леглата да вземем за пример, са пренасочени към лечебните заведения. А даже преди този момент в Англия имаше с 30% по-малко кревати от предложеното от Съвета на Европа количество ".

Търсенето на протекция става още по-трудно, тъй като тези институции са изправени пред недостиг на работните фрагменти и намаление на заплатите. Социалната отдалеченост също е сложна за обезпечаване и това се отразява на трайно настанените дами и деца, които се сблъскват с рестрикции. Обажданията на горещите линии също са се нараснали неимоверно доста. 

Тенденцията към увеличение на домашното принуждение е повсеместна. В България горещата телефонна линия още веднъж бе направена денонощна в средата на предишния месец. Пострадалите от домашно принуждение могат да се обадят на 0800 18 676 и/или да се включат в групата на Момичетата от града  " Не си сама – дружно против насилието ".

 
Французойки употребяват кодови думи в аптеките, с цел да се оплачат от домашно принуждение

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР