Централните банки да прибързат със затягане на паричната политика в

...
Централните банки да прибързат със затягане на паричната политика в
Коментари Харесай

Централните банки – най-голямата заплаха за пазарите догодина

Централните банки да прибързат със стягане на паричната политика в опита си да противодействат на инфлацията - това е най-големият риск пред световните финансови пазари през идната година съгласно допитване на Bloomberg измежду 106 фондови мениджъри, извършено сред 3 и 13 декември. С към този момент отминалата пика си крива на възобновяване от рецесията вложителите предвиждат подценените акции да се показват по-добре от тези, които през годината покачиха цената си поради упования за предстоящ напредък. Въпреки рисковете над 40% от респондентите акцентират по-стабилна икономическа агресия като съществена опция за позитивно развиване през 2022 година

Сходни резултати сподели и друго скорошно изследване измежду мениджъри на фондове - това на Bank of America - съгласно което евентуалните рестриктивни политики на централните банки съставляват максимален отрицателен риск за първи път от 2018 година, а след тях се подреждат инфлацията и възможни нови талази на коронавирус. Инвеститорите са в очакване на срещите за установяване на политиките на няколко съществени централни банки тази седмица - американската, европейската и британската, които би трябвало да се произнесат по отношение на скоростта на паричното стягане и отдръпването на антикризисните ограничения.

2021 беше година на възобновяване, а 2022 ще бъде на резистентност - вложения в съкращаване на веригите за доставки, цифровизация на бизнесите, нововъведения в опазването на здравето и създаване на по-устойчива планета, разяснява Кати Кох от Goldman Sachs Asset Management.
Забавяне на Китай и нови талази на вируса са измежду останалите закани
В сянката на рисковете, свързани с парично стягане и висока инфлация, остават опасенията от нови талази на вируса, закъснение на китайската стопанска система и геополитическа неустановеност. Според някои самото разгръщане на пазара крие заплаха. Аласдер Маккинън, водещ управител на ръководещия активи за 890 милиарда $ Scottish Investment Trust, счита, че се образува балон на пазарите, а " най-крайните знаци за спекулации са в крипто пазара, SPAC-овете и напора към IPO-та ".
Реклама
Въпреки единодушието, че инфлацията е опасност, точното равнище, при което тя става рискова, варира измежду респондентите. Според множеството тя става проблематична, в случай че се задържи над 3%, само че за към една пета прагът е 5%. Към момента обаче покачването на ценовото ниво надвишава тези стойности и в Съединени американски щати, и в Европа. Макар централните банки да си затваряха очите за инфлацията по време на възобновяване след рецесията, те надали ще толерират равнища от над 4 - 4.5% през 2022 година, счита Паскал Бланк, водещ инвестoр от Amundi.
Оптимизъм за потреблението
Рисковете за по-положително развиване от предстоящото естествено са за предпочитане. Една такава опция е стопанската система да се окаже по издръжлива от плануваното. За това могат да допринесат насъбраните огромни спестявания и възобновяване на пазара на труда, които усъвършенстват вероятностите пред потреблението.

Според изследването е време да се обърне внимание на евтините подценени акции - 22% от респондентите биха ги предпочели през 2022 година Волатилността се чака да остане висока, а ESG факторите да получават все по-голямо значение за вложенията.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР