Централната избирателна комисия ще организира изборите. Очакваше се президентът да

...
Централната избирателна комисия ще организира изборите. Очакваше се президентът да
Коментари Харесай

Видеонаблюдение за изборите? Шефът на ЦИК открехна дали е възможно

Централната изборна комисия ще провежда изборите. Очакваше се президентът да дефинира датата и тази дата е определящият краен период за образуване на цялостната активност. Да, мога да заявя, че ще се оправим с организацията. Това показа ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев в предаването "Лице в лице " по bTV, откакто стана ясно, че президентът Румен Радев насрочи парламентарните избори за 4 април.

,,Трябва да кажем, че една огромна част от рекомендациите на президента, или най-малко главните от тях, бяха ориентирани към законодателя, като да вземем за пример узаконяването на машините, което не е работа на ЦИК. Гласуването по пощата и потреблението на други различни способи за гласоподаване също би трябвало да се уреди с промени в Изборния кодекс. Но считам, че това са все въпроси, които би трябвало да бъдат обект на първо място на публично обсъждане'', обясни Андреев.

Избирателните описи се изготвят от общинската администрация, защото те поддържат регистрите на популацията, които пък са въз основата на данни от ГРАО. Ние няма по какъв начин да повлияем на този развой. Искането на актуализация изборните описи е отвън компетентността на ЦИК, тъй като това би означавало да посочим в коя част изборните описи не са настоящи, добави още той.

На въпрос за възможното въвеждане на видеонаблюдение ръководителят на ЦИК уточни, че това е въпрос, който може да бъде разискван в Комисията.

Все отново видеонаблюдението не би трябвало да визира тайната на вота, не пропусна да подсети Андреев.

,,Броенето става на разписките от машинното гласоподаване, които служат за окончателните резултати от гласуването. Броят се разписките и въз основа на тях се дефинират резултатите в хартиения протокол'', изясни той.

,,Ще се събразим с протокола, който ще бъде направен от здравните органи. Определената дата към този момент разрешава на здравните управляващи да могат да приготвят протокол с ограниченията, които следва да бъдат изпълнени'', отговори Андреев на въпрос по какъв начин ще се гласоподава, с цел да бъде обезпечено здравето на хората в изискванията на пандемия.

Организацията ще върви по метод, който не визира по никакви способи приемащата страна, тъй като с цел да могат да бъдат разкрити секциите, би трябвало да имаме единодушието на приемащата страна. Външното министерство ще би трябвало да изиска единодушието за разкриването на секции и предвид на епидемиологичната конюнктура в съответната страна. Предстои в идващите дни да имаме среща с Министерство на външните работи, с цел да уточним цялостния развой и да имаме информация още в начален стадий, разяснява той по отношение на гласуването на българите в чужбина.

Александър Андреев означи в края на изявлението, че на този стадий е невероятно електронното гласоподаване, защото няма построена система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР