Централната избирателна комисия ще обсъди казуса с хартията за бюлетината

...
Централната избирателна комисия ще обсъди казуса с хартията за бюлетината
Коментари Харесай

На 5 януари ЦИК обсъжда казуса с хартията за бюлетината от машина

Централната изборна комисия ще разиска проблема с хартията за бюлетината от машините за гласоподаване. Следващото съвещание на комисията е на 5 януари.

На 22 декември - ден преди Народното събрание да отхвърли президентското несъгласие върху Изборния кодекс, в ЦИК е било обсъждано по какъв начин да отговорят на документално питане от печатницата на Българска народна банка за реквизитите и отбраните на машинната бюлетина. Но не е било реализирано болшинство, с цел да изпрати ЦИК отговори на поставените въпроси, съобщава БНР.

Казусът породи, откакто депутатката от " Продължаваме промяната " Калина Константинова разгласи в Народното събрание, че е поискала мнение от ЦИК дали могат да обезпечат изборите с машини за новите правила за машинни бюлетини, а от комисията не са дали отговор. " Българска народна банка обаче изпрати мнение, че сходна предпазена хартия може да бъде обезпечена в границите на до 8 месеца. Това основава терзание, че на предварителни скорошни избори може да се озовем на такива само с хартиена бюлетина ", предизвести депутатката от Политическа партия.

Това провокира аления Петър Кънев, който я обори от парламентарната естрада, че хартия за бюлетините от машини има.

" От това, което аз съм прочела и съм се срещнала от информация в медиите, доколкото разбрах, машинната бюлетина би трябвало да има същите реквизити като хартиената бюлетина. Което значи, че за отпечатаната от машината, тъй наречените " машина бюлетина " ЦИК би трябвало да вземе решение какво ще бъде наличието на лицето и на гърба на тази бюлетина, в това число за отбраните, които вероятно би трябвало да бъдат планувани, за които още веднъж се планува да има такива с изменението на закона, който не е влезнал в действие. Моето мнение е, че на този въпрос не можем да дадем сега отговор, до момента в който не разгледаме какви са нашите отговорности след влизане в действие на закона и не вземем решение по какъв начин ще бъде прибавен този текст на закона и какви ще бъдат реквизитите на машинната бюлетина ", разяснява пред БНР зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР