Централната избирателна комисия многократно е предлагала да се разработи нов

...
Централната избирателна комисия многократно е предлагала да се разработи нов
Коментари Харесай

ЦИК искали нов софтуер за машините, за да няма чуждо участие

Централната изборна комисия неведнъж е предложила да се създаде нов програмен продукт за машинното гласоподаване, по възлагане на страната, с цел да няма непознато присъединяване, само че няма отговор от нито една институция.

Това разяснява ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова, която беше изслушана в Народното събрание за надеждността на машинното гласоподаване.

„ За да няма непознато присъединяване в машинното гласоподаване, неведнъж ЦИК, в това число в отчетите за произвеждането на изборите, е предложила да се създаде нов програмен продукт по възлагане на българската страна, тъй че да може да бъде изцяло преодоляна намесата на непознати компании или лица в този развой. Към сегашния миг ЦИК не е получила от нито една институция отговор на този въпрос. Последното ни предложение беше към Министерския съвет, директно след конституирането му “, сподели Камелия Нейкова, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя добави, че със софтуера за гласоподаване, добит при започване на 2021 година въз основа на контракт, не може да се предприеме нито едно техническо решение без присъединяване на
основателя на софтуера „ Смартматик интернешънъл холдинг “.
По думите ѝ, заради тази причина, ЦИК се е обърнала към основателя на софтуера да бъде пряк сътрудник на България, само че „ за следващ път получихме отвод “.

„ ЦИК, в устрема си да обезпечи провеждането на почтени избори, неведнъж се е опитвала да ангажира органите, които са натоварени със сигурността в страната да се включат и с експертиза, и с ограничения за сигурност по повод машинното гласоподаване и въобще на изборния развой. За страдание отговорът, който получава ЦИК е, че член 18 от Изборния кодекс не им е упълномощил такива пълномощия “, сподели още Нейкова.

Тя означи, че от „ Сиела Норма “ са предоставяли описи с лица, измежду които имало и задгранични жители, които са допускани до складовете, където се съхраняват машините. Те са правили профилактика и техническа поддръжка.

По думите ѝ инспекция на тези хора се прави от ДАНС и Министерство на вътрешните работи.

По време на чуването в Народното събрание отсъстваше ръководителят на ДАНС, към който имаше отправени въпроси по отношение на сигурността на машините и софтуера.

За локалните избори няма да се доставят нови машини за гласоподаване, а ще се употребяват наличните към този момент 12 837 устройства, стана ясно още от изказването на Нейкова. Тя означи, че всички машини за гласоподаване се съхраняват в склад, който е частен, защото все още
не е обезпечен държавен склад от страна на Министерския съвет.
Нейкова напомни, че с решение на Министерски съвет е предоставено ЦИК да подписа контракт за предпазване, който изтича идната година.

Софтуерът за гласоподаване, след процедурата по доверено създаване на изходния код, в предпазена среда, която се обезпечава от Министерство на електронното ръководство, се подписва с ключове, които се държат единствено от ЦИК, по избран ред, и не се дават на външни лица, сподели още ръководителят на изборната комисия.

Тя добави, че достъп до изходния код и документите за системата за машинно гласоподаване се дава на представители на партиите и обединения, регистрирани за присъединяване в изборите.

Нейкова означи нуждата да се уреди особената протекция и статут на устройствата за машинно гласоподаване, както е организиран статутът на бюлетините.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР