Централната банка на Турция повиши вчера основната лихва до 24%

...
Централната банка на Турция повиши вчера основната лихва до 24%
Коментари Харесай

Турция повиши основната лихва до 24%

Централната банка на Турция увеличи през вчерашния ден главната рента до 24% и това докара до внезапно повишаване на турската лира. Мярката бе разкритикувана от президента Ердоган.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Lefteris Pitarakis
Голяма част от жителите на Истанбул са скептични, че дейностите на Турската централна банка и повишението на главната рента ще се отрази благотворно на турската лира. Централната банка в Анкара увеличи лихвения % нападателно - от 17 на 24 %. Този ход бе избран от някои като опит да се потвърди независимостта на банката от президента Реджеп Ердоган.
Несил Пейнирчи, 33 години: Мисля, че като самостоятелна институция, централната банка прави каквото е належащо. Турската лира се обезценява по отношение на $ доста бързо. Предприетите ограничения овладяха обстановката. Но не съм сигурен дали посредством тази последна стъпка намаляването на инфлацията ще е стабилно.
Какво обаче мислят икономистите?

Йозлем Деричи Сенгул, икономист: Турската стопанска система имаше потребност от сходно стягане, тъй като борбата с инфлацията не вървеше добре. Нивата на инфлация се движат към 20%. Възможно е през идващите месеци тя още веднъж да се увеличи. Затова чакахме съответни дейности от страна на централната банка, само че не толкоз крайни.
Според президента Ердоган обаче, точно високият лихвен %, е в основата на инфлацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР