Централната банка на Република Турция постигна значителен напредък в дигитализирането

...
Централната банка на Република Турция постигна значителен напредък в дигитализирането
Коментари Харесай

Турция напредва с проекта си за дигитална лира

Централната банка на Република Турция реализира забележителен прогрес в дигитализирането на националната си валута, като разгласява превод на британски език на отчета си за първичната фаза на плана за проучване и развиване на цифровата турска лира на Централната банка.

Документът, оповестен в началото на турски език предходната година, обрисува напредъка в създаването на цифровата валута на централната банка (CBDC), а от 19 февруари към този момент е наличен и на британски език.

В отчета се разказват в детайли напъните на Централната банка за възобновяване и развиване от 2021 година насам за изследване на осъществимостта и внедряването на цифрова турска лира. Основните съставни елементи включват система за цифрова еднаквост, валутна система, нереален пласт, пласт за услуги и портфейл.

Забележително е, че абстракционният пласт усъвършенства модулността, като разрешава на съставените елементи да действат независимо за по-лесни актуализации. През 2022 година банката CBRT извърши първите си пробни преводи с цифровата турска лира, отбелязвайки основен миг в пътя на Турция към приемането на цифровата валута.

В съдействие със Съвета за научни и софтуерни проучвания на Турция и компании като Aselsan и Havelsan, CBRT създаде Платформата за съдействие с цифрова турска лира. Проектирана като посредническа CBDC за търговия на дребно, тя натъртва на високата оперативна съгласуемост със съществуващите финансови артикули и услуги.

Вторият стадий на плана ще се концентрира върху смарт заплащания и опциите за офлайн транзакции, като протоколите следва да бъдат избрани. На тази фаза ще бъдат прегледани и правните и икономическите аспекти на въвеждането на цифровата валута. Банката има за цел да интегрира цифровите транзакции в мобилните приложения на медиаторите, макар че не е показан съответен график за втория стадий.

Проучването на Турция в посока цифрова лира е в унисон с напъните за основаване на регулаторна крипто рамка, която е от решаващо значение за спазването на условията на Специалната група за финансови дейности. Докладът на CBRT акцентира уговорката на Турция за цифрови нововъведения в нейните финансови системи, проправяйки пътя за бъдеще, в което цифровите транзакции играят централна роля в стопанската система.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР