Централната банка на Германия – Бундесбанк заяви в ежемесечния си

...
Централната банка на Германия – Бундесбанк заяви в ежемесечния си
Коментари Харесай

Бундесбанк: Германската икономика ще се свие през зимното полугодие

Централната банка на Германия – Бундесбанк съобщи в ежемесечния си отчет, оповестен в сяда, че се чака стопанската система на страната да се свие през четвъртото тримесечие на 2022 година и през първото тримесечие на 2023 г.), като навлезе в криза през зимното полугодие макар изненадващия напредък на Брутният вътрешен продукт през интервала юли – септември.

Банката акцентира, че „ размерът и продължителността на тази криза е извънредно нерешителен “.

Според Бундесбанк несигурността по отношение на енергийните доставки, както и високите потребителски цени са натежали върху водещата европейска стопанска система.

Въпреки това банката означи, че дефицитът на газ „ евентуално може да бъде избегнат “.

По отношение на фирмите, централната банка дефинира най-важните отрицателни аргументи като високата степен на неустановеност в доставките на сила и разноските за нея, както и спадащото частно ползване вследствие на инфлацията.

„ Несигурността по отношение на доставките на сила и разноските за нея оказва огромно напрежение върху фирмите. Според последното есенно изследване на Асоциацията на немските индустриални и търговски камари, болшинството от интервюираните компании преглеждат цените на силата и суровините като бизнес риск за идващите месеци “, показва Бундесбанк. Централната банка отбелязва, че

отслабването на международната стопанска система ще се отрази върху немския експорт, даже в случай че облекчаването във веригите на доставки в промишлеността смекчат ненапълно намаленото търсене.

Високата инфлация също понижава частното ползване и затова интензивността в секторите на услугите, свързани с потребителите. В същото време позитивните импулси от премахването на ограниченията за отбрана от ковид евентуално ще намалеят доста.

„ В допълнение, обвързваните с пандемията държавни потребителски разноски евентуално последователно ще изчезнат. Това значи, че държавното ползване ще спадне от предходното си нараснало равнище “, сподели Бундесбанк.

Немската централна банка също по този начин означи, че инфлацията продължава да пораства и предизвести, че двуцифрената инфлация в страната може „ даже да продължи и при започване на 2023 година “. Все отново банката означи, че темпът на инфлация може да бъде „ понижен “ от така наречен „ спирачка на цената на газа “, препоръчана от държавното управление, при която семействата ще видят съществена квота от 80% от потреблението на газ по отношение на миналата година.

 
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР