Центърът на София отново е блокиран - десетки снегорини, тежки

...
Центърът на София отново е блокиран - десетки снегорини, тежки
Коментари Харесай

Пътни строители пак блокираха София с тежка техника

Центърът на София още веднъж е блокиран - десетки снегорини, тежки камиони и цистерни са в компактен кордон сред постройката на Народното събрание и Българска народна банка. Работници, водачи и чиновници от пътно-строителния бранш за следващ ден стачкуват против властта. " Търсим си направените пари по дейностите за настоящ ремонт, които страната намерено признава, че ни дължи и към този момент надвишава 900 млн. евро ", съобщи пред инж. Стефан Чайков, ръководител на управителния съвет на Браншова камара " Пътища ".



Той отхвърля изказванията на Министерство на регионалното развитие, че и до момента на пътните компании е разплащано в края на годината - през декември, само че и призна, че през годините е възниквала нужда от възнаграждение от остатъците. " Оставали са пари за заплащане през декември, само че доста малак част от дължимото ", сподели той.

Над 70 компании стачкуват и доста дребна част от тях са получавали предплатени заплащания, акцентира Чайков. Той посочи, че е имало предплатено заплащане за напълно други контракти, за ново строителство и със напълно различен възложител. Например за новото строителство на " Хемус " възложител е Автомагистрали ЕАД, а възложителят по договорите за настоящ ремонт и поддържане е АПИ, уточни той и акцентира, че няма по какъв начин да се смесват двете тематики.

От браншовата камара са безапелационни, че митингите ще продължат, до момента в който министър председателят Стефан Янев не ги одобри и не бъде открито трайно решение за разплащане на настоящите отговорности, както и обезпечаване на вероятност за развиване на пътния бранш в България.

Над 100 000 души са наранени, а с доставчиците и подизпълнителите - над 200 000 души, уточни още Чайков. Всяка от компаниите има подизпълнители, наета техника, снабдители на пясък, сол, бетон, машинизация..., разясни той. Част от изкараната тежка техника е на директно засегнатите компании, само че има и взета под лизинг. Лизингови къщи също страдат от моментното положение и самите снабдители на техника, тъй като не могат да си получат парите.

Инж. Чайков изрази противоречие с уверенията, че е уредено зимното разчистване и поддържане за наближаващия зимен сезон. " Няма по какъв начин да е организиран със 100 милиона ", безапелационен е той и акцентира, че има неизплатени 62 млн. от зимното поддържане предходната година. " Кое по-напред с тези 100 милиона ", изрази неразбиране той.



Протестираме поради спрени поръчки, неплащания от страна на страната, съобщи пред неудовлетворен представител на сектора, поискал анонимност. Той отхвърли да уточни и името на компанията, в която работи, само че увери, че тя му дължи две заплати и че от страна на АПИ не е плащано на компанията.


 Строителна техника, камиони и служащи окупират центъра на София, желаят оставка на Комитова Строителна техника, камиони и служащи окупират центъра на София, желаят оставка на Комитова
Строителите на пътища излизат на митинг с искане за оставка на министъра на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова...

Друг участник в митинга, развяващ националния байрак, показа, че от три месеца не му е плащано. Той увери, че преди такова нещо не се е случвало. " Миналата година беше друго, радикално друго беше - плащаха, работа имаше. Сега и работа няма, и пари няма ", сподели той. 

Някои от протестиращите са с униформено облекло с надписи на фирмите - Виасторй АД, Европейски пътища.

Някои от протестиращите  не престават да получават заплати, само че от заеми, теглени от техните компании - работодатели. Протестиращ от такава компания, удостовери, че не му е спряна заплатата, към този момент, само че и показа, че е угрижен за в бъдеще дали ще е по този начин. По думите му, компанията, в която работи имала вземания за 20 милиона.

 

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР