Център за творческо обучение обяви финалните резултати от конкурса за

...
Център за творческо обучение обяви финалните резултати от конкурса за
Коментари Харесай

Рекорден брой български ученици получават стипендии за участие в космическия лагер Space Camp Turkey 2023

Център за креативно образование разгласи финалните резултати от състезанието за присъединяване на български възпитаници в галактическия лагер  2023. Тази година е регистриран рекорден интерес – 422 кандидатури от България, и рекорден брой предоставени стипендии – 65 деца са получили цялостно или отчасти финансиране. Space Camp Turkey в Измир е един от дватa галактически центъра за образование в света, основани по модел на американската галактическа организация НАСА, както и единственият в Европа, Азия и Близкия Изток.

„ Целта на състезанието е да подкрепим всички български деца, които желаят да се образоват в областта на космонавтиката, без значение къде се намират. През тази година ползата към програмата е рекорден, което се дължи на поддръжката от общините Русе, Силистра и Козлодуй, както и от множеството сътрудници, обезпечили стипендии за учениците. Успехът нямаше да е вероятен и без положителното съдействие с голям брой родители ” – съобщи доктор Александър Ангелов, шеф на  – организацията, която към този момент 16 години е сътрудник на програмата за България.
-->
Творбите на участниците тази година са оценени от 12-членно жури, включващо забележителни персони с богат опит и разнообразна експертиза. Стипендиите са обезпечени посредством фондонабиране от Център за креативно образование благодарение на десетки сътрудници като Фондация “Лекови ”, Фондация “Лъчезар Цоцорков ”, Еконт, BIT Mate, общините Русе, Силистра и Козлодуй.

Програмата за галактическо образование в Измир е с дълготрайност една седмица и се организира напълно на британски език от особено готови обучители и експерти. Занятията в лагера включват работа с действителни тренажори и симулатори на живота и работата в космоса. Участниците обличат скафандри, допират се до тренажори за подготовка на астронавти, тестват придвижванията в симулирана безтегловна среда, упражняват се в имитация на предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. По този метод те получават скъпи познания за физическата, интелектуалната и психическата подготовка на астронавтите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР