Ценна религиозна реликва от края на 18-ти век, открадната и

...
Ценна религиозна реликва от края на 18-ти век, открадната и
Коментари Харесай

Върнаха в Кипър откраднати врати от иконостас

Ценна религиозна светиня от края на 18-ти век, открадната и изнесена нелегално от Кипър след турското настъпление, се завръща от Япония. 

" Успешно приключва избавителната интервенция по един от най-сложните случаи на репатриране на кипърски културни полезности ", заяви Отделът за антиките на страната. 

Върнатите на Кипър царски иконостасни порти са открити в лицей по изкуствата в Япония през 90-те години. Репатрирането им става допустимо с помощта на координираните старания на редица кипърски и японски държавни органи и организации, и на Кипърската черква, показва отделът.

Случаят продължава повече от 10 години, макар че Кипър потвърждава произхода и противозаконното лишаване на вратите. Според японското законодателство обаче те са законно притежавани от колежа, защото са закупени легално.

Религиозната и културна полезност е датирана от 1778 година и е пример на кипърската иконографска школа.

Дверите са изчезнали от черква в село в северната част на острова след турската инвазия. От храма са откраднати и фрагментирани дърворезби и свещена утвар, чиято орис към момента е незнайна.

След консервация иконостасните порти ще бъдат предадени на Светата архиепископия на Кипър, до момента в който не стане допустимо връщането им в църквата, на която принадлежат, прецизират от ведомството.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР