Цените на златото отбелязаха нов рекорд в понеделник за втори

...
Цените на златото отбелязаха нов рекорд в понеделник за втори
Коментари Харесай

Златото с нов рекорд - надмина 2100 долара. И продължава да расте

Цените на златото означиха нов връх в понеделник за втори следващ ден, като спот цените доближиха 2 100 $, и наподобява, че международната златна тресчица ще продължи, оповестява CNBC.

Анализаторите настояват, че цените на златото са напът да доближат нови върхове през идната година и могат да останат над равнището от 2000 $, като се базират на геополитическата неустановеност, евентуалното намаляване на щатския $ и вероятното понижаване на лихвените проценти.

Цените на жълтия метал се покачват към този момент два следващи месеца, като израелско-палестинският спор подтиква търсенето на този сигурен актив, а упованията за понижаване на лихвените проценти оказват спомагателна поддръжка. Златото има податливост да се показва добре в интервали на икономическа и геополитическа неустановеност заради статута си на надеждно средство за предпазване на стойност.

" Очакваното оттегляне както на щатския $, по този начин и на лихвените проценти през 2024 година са основни позитивни фактори за златото ", показва Хенг Кун Хау, началник на отдел " Пазарна тактика, световна стопанска система и пазарни проучвания " в UOB. Той счита, че цените на златото могат да доближат до 2200 $ до края на 2024 година

" Този път просто има по-малко пречки спрямо 2011 година при златото, което ще докара до прекосяване на цените през 2100 $ и ще сложи на дневен ред 2200 $ за унция ", споделя и Ники Шийлс, началник на тактиката в компанията за благородни метали MKS PAMP.

Барт Мелек, началник на отдел " Стокови тактики " в TD Securities, също чака цените на златото да доближат приблизително 2 100 $ за унция през второто тримесечие на 2024 година, като мощните покупки от страна на централните банки ще работят като основен катализатор за повишение на цените.

Според неотдавнашно изследване на Световния съвет по златото 24% от всички централни банки имат намерение да усилят златните си запаси през идващите 12 месеца, защото от ден на ден се ускорява скептицизмът им във връзка с щатския $ като авариен актив.

Възможно е също по този начин през 2024 година Фед да промени политиката си, а по-ниските лихвени проценти нормално отслабват $, което прави златото по-евтино за интернационалните купувачи, като по този метод покачва търсенето.

Цени на златото през последните шест месеца

Федералният запас стартира своя непрекъснат поток от покачвания на лихвените проценти през март 2022 година, когато инфлацията в Съединени американски щати се повиши до най-високото си равнище от 40 години насам, намалявайки привлекателността на златото.

По-високите лихвени проценти вредят на търсенето на злато, което не заплаща рента, защото активи като облигациите стават по-доходоносни заради по-високата си рентабилност.

На 29 ноември шефът на Фед Кристофър Уолър обаче съобщи, че планува облекчение на политиката, в случай че инфлацията продължи да отслабва през идващите три до пет месеца, което стимулира анализаторите да предвиждат скок в цените на благородния метал.

В петък, въпреки че ръководителят на Фед Джером Пауъл отхвърли упованията за идно нападателно понижаване на лихвените проценти, изявленията му демонстрираха, че Фед може би най-малко към този момент е завършил с повишението им, напомня още CNBC и цитира Fitch Solutions, които са съгласни с останалите анализатори:

" Смятаме, че главните фактори, които ще поддържат златото през 2024 година, ще бъдат намаляването на лихвените проценти от страна на Фед, по-слабият щатски $ и високите равнища на геополитическо напрежение ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР