Цените на тока за фирмите вероятно ще се успокоят едва

...
Цените на тока за фирмите вероятно ще се успокоят едва
Коментари Харесай

Износът на ток е все едно половин АЕЦ Козлодуй работи за чужбина

Цените на тока за компаниите евентуално ще се успокоят едвам наесен, когато България и Румъния най-накрая свържат електроенергийните си тържища.

Очаква се пазарното обединяване с Румъния да е реалност в края на октомври и тогава страната ни да може да купува ток от цяла Европа, разгласи  изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, в изявление за БНР.   На 20 септември ще стартират проби и в случай че всичко е наред, търговията ще започва в интервала 26-29 октомври.  Когато свързването на двете борси  стане факт, ще имаме достъп до пазарите на ток на Германия, Белгия, Франция, Люксембург и т.н. Пазарното обединяване в действителност дава автоматизиран достъп на българските купувачи и търговци до офертите на останалите пазарни участници в цяла Европа. Разбира се, съответните благоприятни условия за покупко-продажби зависят и от потенциала на мрежите, т.е. какъв брой сила може да премине физически, да се пренесе от една национална електроенергийна мрежа към друга.

Пазарното обединяване с Румъния по проект трябваше да завърши още в края на предходната година, само че се забави. Закъсня и междинния проект,  който трябваше да свърже през границите пазарите на Унгария, Австрия и Полша. Така връзката с Гърция, където електрическата енергия е доста скъпа, изпревари обединяването с Румъния. Чуха се обвинявания, че това е една от аргументите цените на тока за бизнеса у нас да полудеят при започване на август.

Шефът на ЕСО изясни, че огромните " виновници " за повишаването на електрическата енергия са голямото търсене в цяла Югоизточна Европа и " големият " експорт на ток от страната ни.  " В момента изнасяме сред 25 и 30 хиляди мегаватчаса на денонощие - това е почти колкото създава един блок на АЕЦ " Козлодуй ", онагледи обстановката Цачев (ядрената ни централа има два блока с мощ 1000 мегавата всеки). В момента несъмнено има недостиг в целия район - „ като започнете от Унгария Румъния, България, Гърция, Сърбия, Хърватия, Словения, Италия ", и това няма по какъв начин да не се отрази на цените, уточни Цачев..

Той сподели, че графикът за ремонта на два от блоковете в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ е координиран още през предходната година. Каза го във връзка на рецензиите към централата, че работи с понижени мощности точно в дните на най-голямо търсене и рекордно високи цени на борсата. Цачев не разяснява обаче обстоятелството, че страната Топлоелектрическа централа необяснимо забави и пускането на блокове, които не бяха в ремонт. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР