Цените на стоките не се формират от потребителските възможности, а

...
Цените на стоките не се формират от потребителските възможности, а
Коментари Харесай

Млекопроизводители: Липсата на държавно подпомагане прави българските производители неконкурентоспособни

Цените на стоките не се образуват от потребителските благоприятни условия, а от цените на вложените първични материали. Това сподели ръководителят на Асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров в предаването „ Тази събота " по бТВ.

22 лв. коства храната на една крава дневно, а 8030 лв. - за година. Заедно с другите разноски става към 10000 лв.. „ 5 тона мляко по 1,2 лв. прави 6000 лв.. Има недостиг от 4000 лв. ", добави той.

Литър мляко от фермата коства 1,35 лв.. „ Сега обаче предприятията се пробват да смъкват цената. За кг сирене са потребности 7 литра мляко - по 1,35 лв. става 9,25 лв., само че без Данък добавена стойност. Тук е единствено млякото, само че има опаковка, заплати, индустриални разноски, енергийни запаси, превоз. Те са не по-малко от 3 лв. за опаковка сирене. 20% е Данък добавена стойност и това прави към 15,50 лв. за кг сирене ", изясни Зоров.

Липсата на държавно подкрепяне прави българските производители неконкурентоспособни, добави той.

Председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков напомни, че с началото на КОВИД пандемията цените на суровините са почнали да нарастват, а търсенето на всички селскостопански артикули внезапно понижа. „ Предлагането продължи да е в същите темпове и това докара до продажна цена под себестойност. До края на 2021 година в цената на яйцата съвсем няма смяна, до момента в който цените на суровините, които употребяваме, стремително се повишават. Фуражите образуват 70% от нашата себестойност ", изясни Божанков.

Така по думите му за интервала от 2020 година до момента всички селскостопански производители работят на загуба.

„ Еврокомисарят по земеделието сподели преди дни, че в България и Румъния продажната цена на селскостопанските артикули не може да компенсира покачилите се разноски през интервала 2020 до момента ", сподели Божанков.

Според него в Европа са компенсирали производителите си.

Себестойността на едно яйце е 30 стотинки, добави той. „ Може би има далавера, само че неприятните не сме производителите ", сподели той. Производителите на пилешко месо работят на загуба в последните месеци, а суровините сега са на доста висока себестойност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР