Цените на превозите на горива с танкери скочиха миналата седмица,

...
Цените на превозите на горива с танкери скочиха миналата седмица,
Коментари Харесай

След санкциите: Цените за превоз на гориво с танкери скочиха с 400%

Цените на транспортите на горива с танкери скочиха предходната седмица, откакто Европейският съюз и страните от Г-7 се стегнаха глобите за продажбите на нефт на Русия. Ограниченията върху износа на съветски недопечен нефт започнаха при започване на декември. Санкциите от западните страни целят ограничение на съветския недопечен нефт и износа на сурови артикули, макар че несъмнено не работят както се планираше.

Енергийният експорт се пренасочи към Азия. " Разместването " на веригите за доставки обаче значи, че Русия би трябвало да разчита повече на танкери. Според Bloomberg това е довело до 400% скок на дневните ставки за танкери за артикули на горива.

По данни на Baltic Exchange цените на танкерите за транспорт на горива са достигнали 55 857 $ дневно, което е скок с 58% от предишния четвъртък.

Според комерсиалния колос Trafigura, Русия разчита на така наречен " загадка флотилия " от танкери за транспорт на недопечен нефт и сурови артикули. Търговската компания счита, че флотът е към 600 кораба.

Скокът на цените на танкерите съгласно Bloomberg e и поради раздвоение на флота, като някои танкери обслужват ползите на Москва, а други - интернационалния пазар.

Около 400 танкера, или 20% от световния флот, неотдавна минаха от транспорт на горива за обичайните страни към транспорт на съветски петролни артикули, по думите на съпредседателя на Trafigura за търговия с нефт Бен Лакок. Това е понижило броя на танкерите за обичайните направления и води до внезапно повишаване на разноските за товари.

" Не виждаме индикации, че Русия ще би трябвало да понижи износа си на недопечен нефт или рафинирани артикули ", разяснява Дейвид Уех, основен икономист на Vortexa в края на предходната седмица.

Освен това цените на суровия нефт надвишиха 86 $ за барел след известието от предишния петък, че Русия ще понижи производството на недопечен нефт с 500 000 барела дневно. Това е в отговор на таваните на цените за закупуване на съветското гориво.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР