Цените на петрола в понеделник достигнаха най-високите си стойности за

...
Цените на петрола в понеделник достигнаха най-високите си стойности за
Коментари Харесай

Петролът счупи 7-годишен рекорд и вече гледа към $100 за барел

Цените на петрола в понеделник доближиха най-високите си стойности за повече от седем години заради опасения, че възможна инвазия на Русия в Украйна може да провокира наказания от страна на Съединени американски щати и Европа. А те ще нарушат износа от най-големия производител в света на към този момент стегнатия пазар, написа Reuters.

Фючърсите на петрола вид Брент бяха на равнище от 95.61 $ за барел към 07:30 ч. българско време, или 1.2% нагоре. За малко обаче цените даже минаха 96 $, най-високото равнище от октомври 2014 година Американският лек недопечен нефт (WTI) се увеличи с 1.5% до 94.51 $ барел, а максимумът за азиатската сесия беше 94.94 $, най-високият от септември 2014 година

Коментарите от Вашингтон за неизбежна офанзива на Русия против Украйна раздрусаха международните финансови пазари. Москва може да нахлуе когато и да е, като сътвори предлог за офанзива, обявиха Съединените щати в неделя.

Ако придвижването на войските се случи, петролът Брент няма да има проблеми да надвиши равнището от 100 $ “, сподели анализаторът на OANDA Едуард Моя в записка.

„ Цените на петрола ще останат извънредно нестабилни и чувствителни към постепенните актуализации на обстановката в Украйна. “

Напрежението идва в миг, когато Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници имат проблем да усилят производството, макар че е дадено всеки месец да има увеличение на производството с 400 000 барела дневно до март.

Международната организация по енергетика съобщи, че разликата сред производството на ОПЕК+ и нейната цел се е нараснала до 900 000 барела дневно през януари, до момента в който JP Morgan сподели, че разликата единствено за ОПЕК е 1.2 млн. барела дневно.

Отбелязваме признаци на напрежение в цялата група – седем от членове на ОПЕК-10 не съумяха да изпълнят нарастването на квотите през месеца, като най-голямото закъснение беше регистрирано от Ирак “, споделиха анализаторите от JP Morgan в записка от 11 февруари.

Банката добави, че суперцикълът е в разгара си, а „ цените на петрола евентуално ще надскочат 125 $ за барел при увеличение на рисковата награда за свободния потенциал “.

Анализаторът на CMC Markets Тина Тенг сподели, че аварийното предложение е лимитирано и търсенето на нефт е изпреварило растежа на производството, защото стопанските системи се възвръщат от пандемията.

Не би лишило доста време цените да се покачат, макар че международните водачи бързат да оказват помощ за понижаване на възходящото напрежение “, добави тя.

Инвеститорите също следят договарянията сред Съединени американски щати и Иран за възкръсване на нуклеарното съглашение от 2015 година

Въпреки това почитан ирански чиновник по сигурността сподели в понеделник, че напредъкът в договарянията става „ по-труден “.

В Съединените щати постоянните цени на петрола предизвикват енергийните компании да усилят производството и предходната седмица прибавиха най-вече петролни платформи от четири години насам, съобщи в петък компанията за енергийни услуги Baker Hughes Co.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР