Цените на петрола скочиха с 4% в понеделник поради опасенията,

...
Цените на петрола скочиха с 4% в понеделник поради опасенията,
Коментари Харесай

Цените на петрола скочиха след атаката на Хамас срещу Израел

Цените на петрола скочиха с 4% в понеделник заради опасенията, че може да наруши добива в Близкия изток. Котировките на суровия нефт вид брент се покачиха с близо 4% и приближиха 88 $ за барел, а бенчмаркът за американския нефт - West Texas Intermediate, мина 86 $.

Израел и палестинските територии не са производители на нефт, само че на района на Близкия изток се пада съвсем една трета от международното предложение. Вълната от набези, подхванати от бойната формация " Хамас " в събота, беше най-голямата ескалация сред двете страни от десетилетия насам.

Западните страни осъдиха нападенията, само че представител на " Хамас " съобщи пред BBC, че групировката е имала директна поддръжка за нападението от Иран. На съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк в неделя Иран отхвърли да е забъркан в нападението, заяви Reuters. Но иранският президент Ебрахим Раиси изрази поддръжка за нападението.

Реклама
" Рисковата награда за петрола се покачва заради вероятността за по-широк пожар, който може да се популяризира в околните огромни страни - производителки на нефт, като Иран и Саудитска Арабия ", съобщи енергийният анализатор Саул Кавоник. " Ако спорът обхване и Иран, който е упрекван в поддръжка на офанзивите на " Хамас ", до 3% от международните доставки на нефт ще бъдат изложени на риск ", добави той. Според Кавоник към една пета от международните доставки ще бъдат " заложници ", в случай че се наруши прекосяването през Ормузкия пролив, който е жизненоважен път за търговия с нефт.

Ормузкият пролив е от решаващо значение за главните експортьори на нефт в района на Персийския залив, чиито стопански системи са построени върху производството на нефт и газ.

Несигурността по отношение на развиването на събитията през идващите дни може да подтиква и вложенията в американски държавни облигации и $ - които вложителите обичайно купуват по време на рецесия, сподели Джеймс Чео от банка HSBC.

" На този стадий се следи известна раздразнителност. [Инвеститорите] желаят да видят малко повече изясненост, изключително във връзка с икономическите данни и на събитията, свързани с геополитическата неустановеност ", прибавя Чео, основен капиталов шеф за Югоизточна Азия и Индия в отдела за частно банкиране и ръководство на благосъстоянието на банката.
Реклама
След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година цените на петрола внезапно се покачиха, като през юни предходната година доближиха над 120 $ за барел. През май те спаднаха до малко над 70 $ за барел, само че от този момент насам непрестанно се покачват, защото производителите се пробват да лимитират добива, с цел да поддържат пазара.

Саудитска Арабия, главен производител на нефт, съобщи, че ще понижи добива с милион барела дневно през юли. Другите членове на ОПЕК+, групата на страните - производителки на нефт, също се съгласиха да продължат да понижават производството в опит да поддържат спадащите цени. На ОПЕК+ се падат към 40% от международното произвеждане на недопечен нефт и нейните решения могат да окажат огромно въздействие върху цените на петрола.
Тежък ден на борсата в Тел Авив
В неделя, ден откакто бойци на " Хамас " убиха стотици израелци, цените на акциите и облигациите на борсата в Тел Авив се намалиха, а доста предприятия бяха затворени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР