Цените на металите падат заради опасенията от все по-вероятната рецесия.

...
Цените на металите падат заради опасенията от все по-вероятната рецесия.
Коментари Харесай

Цените на суровините спадат, което е сигнал за наближаваща рецесия

Цените на металите падат поради опасенията от все по-вероятната криза. Котировките на медта са се намалили с повече от 20% от най-високата си стойност през март. Цинкът се продава с над 1000 $ за звук по-евтино, в сравнение с през април.
Цените на металите падат заради възходящите страхове от криза в най-големите индустриални стопански системи в света. Освен металите по-ниски цени има и пшеницата, като спрените доставки от Украйна не оказват толкоз огромно въздействие върху тях.

Реклама

Експерти са на мнение, че тази наклонност има огромна възможност да е сериозен сигнал за приближаването на международната стопанска система към криза, написа Financial Express. На доктрина по-слабата стопанска система би понижила търсенето на множеството първични материали. Медта да вземем за пример може да бъде една от тях, като основната причина е необятното й потребление в строителния бранш. При стопански спад строителството се забавя, а също така и други промишлености създават по-малко продукция, като електрическо съоръжение, което също употребява метала.

Индексът на стоките на Bloomberg се намали от равнища от 134.9 на 18 април до 121 в края на юни, което съставлява промяна от към 10%. Цената на медта е спаднала с повече от 20% от най-високата си стойност през март и се търгува на 16-месечно дъно. В края на юни фючърсите на медта на Лондонската железна борса (LME) паднаха с цели 5% до 8338 $ за звук, което е най-ниското равнище от февруари 2021 година Цената на калая спадна с повече от 11%, преди леко да се възвърне.

Цените на стоманата са към 1120 $ за звук, което е сериозен спад от цената при започване на април, която беше 1540 $. По-значима загуба на стойност се вижда при цинка, който се търгува на равнища от 3485 $ за звук спрямо 4563 $ в средата на април.
Реклама
Алуминият също поевтиня, което даде причина на анализаторите да понижат прогнозите си за облагите на производителите на метала за финансовата 2023 година Според специалисти загубата ще бъде в диапазона 3-18%, като повода не е единствено в предстоящите по-малки продажби. Освен това значение ще изиграе покачването на цените на въглищата, които от началото на войната в Украйна започнаха още веднъж да стават сериозна тематика на диалог в редица страни в Европа. Германия и Нидерландия даже оповестиха отваряне на затворени ТЕЦ-ове, с цел да може страните да се оправят с дупките, които нередовните и непълни доставки на съветски газ оставят.

Движение на цените на суровините Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Компании 3 Свят 1 Свят 2 Свят 3 Икономика 1 Компании 2 Икономика 3 Свят Реклама
Експертите са на разнообразни позиции за това какъв брой дълго ще продължат тези спадове на цените и до каква степен те ще охладят инфлацията. Едуард Ярдени, президент и основен капиталов пълководец в Yardeni Research, сподели пред Barron`s, че цените на суровините оферират добър прочит на настроенията по отношение на световната стопанска система. " Точно в този момент те несъмнено сочат към по-слабо търсене на първични материали като цяло, което може да се дължи единствено на забавянето на световния стопански напредък ", изяснява той.

Хелима Крофт, началник на световната стокова тактика в RBC Capital Markets, поддържа Ярдени. " Страховете от световна криза станаха водещи, засенчвайки опасенията за инфлацията ", сподели тя. За Крофт ниската цена на суровините демонстрира " действителни опасения по отношение на твърдото приземяване и какво би означавало това за търсенето. "

Цените на суровия нефт брент паднаха с към 3.5% предходната седмица и с към 5.6% през юни, сочат данни на FactSet.

" Не чакам скоро да се върнем към петрола от 60 $ ", споделя Райън Грабински, капиталов пълководец в изследователската компания Strategas. " Ако цените няма да се повишат отсам, те най-малко ще се стабилизират на тези по-високи равнища ", прибавя той пред Barron`s.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Златото се търгуваше на почти същите цени. От една страна, някои пазарни наблюдаващи виждат златото като несъмнено леговище в условия на висока инфлация. Други считат, че скъпият метал неизбежно ще поевтинее, като повода за това биха били по-високите лихвени проценти и конкуренцията от по-високодоходни вложения. " Повечето от дълготрайните макроотношения на златото в действителност сочат към по-ниски цени ", сподели пред Barron`s Кристофър Луни, стоков пълководец в RBC Capital Markets. Според него " средата с възходящ лихвен % е нормално неприятна за цените на златото ". Земеделските първични материали са в същата обстановка Положението при зърното е много сходно с това на енергийните първични материали и златото. Цената на пшеницата върви надолу, като в първите три седмици на юни най-продаваните фючърси изгубиха към 10% от цената си.

Падането на цените на зърното е на пръв взор изненадващо, откакто един от главните производители и експортьори на културата - Украйна, в действителност няма опция нито за експорт, нито за обикновено произвеждане поради съветската инвазия в страната. Според Ядрени обаче това демонстрира, че са обезпечени различни снабдители, както и че Украйна е почнала да изнася през други направления. Най-популярният подобен преди началото на войната беше през Черно море, само че сраженията доведоха до неспособност за извършване на поръчките по вода. " Виждаме, че цените на зърното се намаляват, което допуска, че доставките може би идват по други направления, а не през Черно море ", сподели Ярдени.

Соята е друга просвета, чиято цена пада доста през юни. Данните демонстрират, че цената й е намаляла с към 15%, което е сериозен удар за производителите.
Свързани публикации Защо в някои страни инфлацията остава относително ниска 1 юли 2022, 14:02 Цените на земеделските култури леко спадат на международните пазари, само че е рано за оптимизъм 23 юни 2022, 12:09 Колко е краткотрайна " краткотрайната " инфлация 28 октомври 2021, 10:45 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР