Цените на газовите фючърси на евроборсата надхвърлиха рекордното ниво от

...
Цените на газовите фючърси на евроборсата надхвърлиха рекордното ниво от
Коментари Харесай

Русия спря газа за Германия, цената му мина 2000 долара

Цените на газовите фючърси на евроборсата надвишиха рекордното равнище от 2000 $ за 1000 кубически метра. Това се случи откакто съветският газ спря да постъпва към Германия по газопровода Ямал-Европа. Причината е, че Газпром реши да не резервира потенциала на газопровода за през днешния ден. Сега газът би трябвало да отиде в Полша. Кремъл отхвърля, че обстановката може да е обвързвана със забавянето на издаването на документа за " Северен поток 2 " от немския регулатор.

Газът от Русия физически спря да постъпва към Германия. Капацитетите на газопровода Ямал-Европа не бяха резервирани от Газпром за вторник. Това оповестява ТАСС, базирайки се на данни на газопреносния оператор Gascade.

„ Това е безусловно комерсиална обстановка. Конкретни аргументи би трябвало да бъдат търсени в Газпром “, сподели прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков.

Така той разяснява въпроса на публицистите, че прекъсването на доставките на газ за Европа може да е обвързвано със " Северен поток 2 " и забавянето на узаконяването му от немска страна.

От предишния петък, 17 декември, Газпром стартира да понижава размера на резервациите за пренос на газ. На търга за ден напред съветската компания също не резервира потенциал. Въпреки това на търга „ ден след ден “ представители на Газпром поръчаха по-малко изпомпване - 26,8 милиона кубически метра против 31,4 милиона кубични метра. Освен това потенциалът стартира последователно да понижава, достигайки 3,8 милиона кубически метра в понеделник, 20 декември.

Защо Газпром резервира потенциала на газопровода Ямал-Европа посредством търг? Защото дълготрайното съглашение за пренос на газ с Полша изтече през 2020 година В същото време полският PGNiG съобщи, че Газпром извършва своите договорни отговорности и Варшава няма възражения в тази обстановка, написа Газета ру

Цената на газа се увеличи

За първи път от 6 октомври цената на газовите фючърси на лондонската фондова борса ICE набъбна с 11%, надхвърляйки границата от 1900 $ за хиляда кубически метра. При откриването на комерсиалната сесия цената на януарските фючърси на показателя TTF се приближи до 1800 $, достигайки 1906,7 $ до два часа следобяд московско време. Ден преди този момент цената на същите фючърси доближи $1,716.7.

Към 15.00 часа във вторник цената на фючърсите на газа надвиши 2000 $ за хиляда кубически метра.

" В интервал на висока волатилност е невероятно да се плануват придвижванията на цените. Не са изключени нови върхове, изключително при положение на мощно захлаждане “, сподели за РИА Новости Дмитрий Маринченко, шеф на групата за естествени запаси и артикули във Fitch.

„ Това не е въпрос на стопанска система, а на опцията за приемане на светлина и топлота в къщи през зимата “, добави Дмитрий Скрябин, портфолио управител на Alfa Capital.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР