Цените на електроенергията и природния газ са рекордно високи в

...
Цените на електроенергията и природния газ са рекордно високи в
Коментари Харесай

Рекордно скъп газ: Русия изнудва Европа?

Цените на електрическата енергия и природния газ са рекордно високи в Европа. Експерти позволяват, че това може да е съветски опит за шантаж за да се форсира стартирането в употреба на „ Северен поток-2 “.

„ Цената на природния газ в Европейски Съюз е рекордно висока, а токът на английския спот-пазар се усили със 700 % поради дефицита на газ, провокиран от свиването на доставките от страна на Газпром ", споделя пред „ Тагесшпигел " специалистът по Източна Европа Сергей Сумльонни.

Руският президент Владимир Путин отхвърля да продава повече газ през Украйна и държи на газопровода „ Северен поток 2 ". Въпросът е дали Русия не води тази игра, с цел да форсира завършването на плана. Но даже да е по този начин, това не е единствената причина за повишението на цените.

Какво става на газовия пазар?

В момента цената на газа на едро на моменти надвишава 70 евро за мегаватчас. За съпоставяне: в разгара на пандемията цената бе едвам пет евро. Европа изпитва изострен дефицит на газ - хранилищата за газ са извънредно празни за сезона. А потребностите няма по какъв начин да бъдат задоволени на ниски цени. „ Високите цени се дължат най-много на изненадващото нараснало търсене в интернационален мащаб ", споделя анализаторът на енергийния пазар Ханс Кьониг.

Цените на втечнения газ, който се доставя по море, са се повишили в международен мащаб заради увеличеното търсене в Азия. Недостигът на газ в Европа може да бъде премахнат с спомагателни доставки от Русия, само че " тя не обезпечава предстоящите от пазарите количества ", показва Том Марцек-Мансер от лондонската консултантска компания ICIS. Той акцентира, че казусът не е в потенциала на газопроводите.

Защо Русия не доставя задоволително газ?

Според Марцек-Мансер, евентуалните версии са две. Първата е, че съветският държавен тръст „ Газпром " има вътрешни проблеми, които не му разрешават да създаде задоволително газ. „ Зимата в Русия бе дълга и запасите от газ са извънредно дребни. " Част от проблемите е съществуването на механически усложнения, и най-много отпадането от употреба на една огромна компресорна станция. А също така Турция и Китай внасят от ден на ден газ от Русия, защото търсенето там е доста високо.

Втората допустима интерпретация е от различен темперамент: „ Русия и „ Газпром " лимитират износа за Европа умишлено и по стратегически аргументи - като не покриват спомагателното търсене ", споделя Марцек-Мансер. Неговото пояснение е, че по този начин се цели оказването на напън за ускорение на узаконяването на „ Северен поток 2 ". Газопроводът е съвсем подготвен, само че поради неналичието на сертификация още не работи.

Предизвестено повишаване

„ Поне половината от нарастването на цените на газа се дължи на Газпром и на Путин ", споделя немският народен представител от Зелената партия Оливер Киршнер. И той е на мнението, че всичко се прави, с цел да бъде получено разрешението за „ Северен поток 2 ". Тезата се споделя и от шефа на украинската държавна газопреносна компания Сергей Макогон - и той допуска, че дефицитът се дължи и на нежеланието на „ Газпром " да покрие дефицита посредством спомагателни доставки по обичайното трасе през Украйна. Пред „ Файненшъл Таймс " той приказва за изнудване - за опит на Русия да принуди Европа да позволи старта на съвсем приключения газопровод.

Междувременно в Германия 32 от фирмите-регионални снабдители на газ са оповестили за септември и октомври нараствания на цените от приблизително 12,6 %.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР